Traditierijke en smakelijke toppers onder de speciaalbieren

Trappistenbier van A tot Z

‘Een ding staat voor mij als een paal boven water: een trappistenbier smaakt het best in de abdij zelf, waar je doordrongen bent van de spirituele achtergrond die alle monastieke arbeid zin geeft’, aldus Ben Vinken in het voorwoord van zijn nieuwe publicatie ‘Trappistenbier van A tot Z”. Eerder publiceerde Ben onder meer ‘Abdijbieren van A tot Z’. Bierliefhebber, biersommelier en uitgever Ben Vinken kan putten uit een zeer rijke ervaring. Als geen ander kent hij het zeer gevarieerde Belgische bierlandschap. Zijn kennis, uitgebreide proefervaringen, bezoeken aan de geportretteerde abdijen en het genieten van de bieren staan garant voor een levendig verhaal, waarin zijn beleving centraal staat. Via de A (Authentic Trappist Product) voert zijn verkenningstocht en beleving de lezer naar de Z van Zundert, één van de meest recente trappistenbieren. Bij deze brouwerij valt vooral de goed doordachte en efficiënte bedrijfsvoering op. Naast dit tweede trappistenbier uit Nederland besteedt Ben ruimschoots aandacht aan een andere nieuwkomer onder de trappistenbieren, namelijk Spencer Trappist Ale uit de Verenigde Staten van Amerika. Deze moderne brouwerij in de staat Massachusetts heeft Ben recent bezocht en hij is onder de indruk geraakt van de voortvarendheid en het respect voor de eeuwenoude brouwtraditie van de trappisten.

Naast aandacht voor deze nieuwkomers worden de overige trappistenbieren van Achel, Chimay, het Oostenrijkse Stift Engelszell, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren beschreven. Mont des Cats in de nabijheid van de Belgische Westhoek wordt ook genoemd, hoewel deze abdij niet officieel door de ‘Internationale Vereniging Trappist’ is erkend. Deze abdij laat haar enige bier door Chimay brouwen. Naast de beleving en duidelijk leesbare proefnotities van Ben, waarvan de meeste eerder zijn verschenen in het door hem uitgegeven blad Bierpassie Magazine, zorgen vooral de gesprekken met de broeders en brouwmeesters voor diepgang en extra verlevendiging. Op deze wijze wordt met tal van uitspraken en voorbeelden verduidelijkt wat ‘ora et labora’ (bid en werk) voor hen in de praktijk betekent. Als geïnteresseerde bierliefhebber en lezer raak je betrokken bij de monastieke leef- en werkomgeving en dit zullen velen als meerwaarde van deze publicatie ervaren.

Jammer dat de vele foto’s niet voor extra kleur zorgen. Hopelijk worden de foto’s bij een volgende druk op glanzender papier afgedrukt. Deze aan te bevelen publicatie, die ook in het Frans en Engels is verschenen, zal voor velen een aangename kennismaking betekenen. En een aansporing om met gepaste eerbied te genieten van de smaakrijkdom van deze traditierijke bieren.

Ben Vinken: Trappistenbier van A tot Z. Roeselare, 2014. Roularta Books. 160 pag. Gebonden editie. ISBN 978 90 8679 486 7. Prijs 24,95.

Han Hidalgo