Tournée Générale, een onderhoudende en leerzame zoektocht naar de Belgische bierenIn de tv serie ‘Tournée Générale’ op Canvas hebben musicus/producer Jean Blaute en de Engelse tv presentator/producer Ray Cokes op onderhoudende wijze het Belgische bierlandschap en de biercultuur in beeld gebracht. Van deze interessante zoektocht is een publicatie verschenen, waarin de meeste hoofdstukken parallel lopen met de tien afleveringen op de tv. Met vlotte pen beschrijft Geert Degrande het gevarieerde karakter van het Belgische bierlandschap en de unieke Belgische bierstijlen.

De lezer maakt in vogelvlucht kennis met de Struise Brouwers, de Belgische abdij- en trappistenbieren, lambiek, faro en geuze, het witbier en het pionierswerk van Pierre Celis, de pilsners en Vlaamse bruinen. Hoe populair de ‘Belgian style’ en ‘Belgian inspired’ bieren zijn blijkt uit de grote vraag in Amerika en de bieren van brouwerij De Ommegang in dit land. De brut bieren van Malheur en Deus, die volgens de ‘méthode traditionelle’ worden gemaakt en de karakteristieke saisons uit de provincie Henegouwen krijgen ook de nodige aandacht. Voorts wordt gewezen op de toenemende belangstelling om speciaalbieren te combineren met gerechten. Velen hebben inmiddels ervaren dat de smaakrijkdom van veel bieren uitstekend past bij gerechten en dat de combinatie van bier met kaas een tongstrelende combinatie kan zijn (p. 157). Verder is een verwijzing naar de grote en kleine biermusea opgenomen, die de geschiedenis van het bier in kaart brengen. Een inmiddels bekende opsomming van 20 redenen maakt duidelijk waarom het drinken van bier gezond kan zijn. Kortom, veel bekende en minder bekende feiten passeren de revue. Voor veel bierkenners is het misschien nieuw, dat een biertype als de Saison uit de provincie Henegouwen ook aan een aantal criteria moet voldoen (p.136), zoals dit bijvoorbeeld het geval is bij de trappisten- en abdijbieren.

Aan het einde van de publicatie presenteren Jean en Ray hun speciaalbier ‘Tournée Générale’, dat ze samen met de brouwmeester van Duvel Moortgat hebben gebrouwen. Dit licht amberkleurig, ongefilterd bier van 6,5% vol. alcohol, zal ook in Belgische supermarkten verkrijgbaar zijn. Gelet op de smaakvolle wijze waarop beiden de kijkers langs de vele brouwerijen hebben geleid, zal dit bier ongetwijfeld in de smaak vallen.

Deze rijkelijk geïllustreerde publicatie is een aangename kennismaking met de vele soorten Belgisch bier, cafés, logeermogelijkheden en toeristische informatie rondom de brouwerijen. De publicatie bevat ook 16 logiesarrangementen, waar op vertoon van het boek een speciale attentie wordt aangeboden. Degenen die de tv serie hebben gemist kunnen nu hun smaakpapillen strelen met deze vlot geschreven en onderhoudende publicatie. Het is te hopen dat deze publicatie ook inspiratie biedt aan Nederlandse tv makers om zo’n leerzame en boeiende serie op de Nederlandse tv te presenteren.

Geert Degrande: Tournée Générale. De geheimen van het Belgische bier. Leuven, 2009. Uitgeverij Van Halewyck. 207 pag. ISBN 978 90 5617 935 9  Prijs: 19.95

Han Hidalgo