Thornbridge bieren als begeleider van typisch Engelse gerechten.

De Engelse Thornbridgebrouwerij in Bakewell in Derbyshire heeft een indrukwekkend aantal bieren, variërend van fruitige, mooi doordrinkbare ales zoals Wild Swan van 3.5 vol% tot zwaardere ales zoals Bracia van 10 vol%. De meeste bieren zijn van de fles en op houten en metalen vaten verkrijgbaar. Onlangs kon Coltrane, een donkere Amerikaanse ale van 5 vol% en Bayern, een pils van 5 vol% aan het zeer gevarieerde assortiment worden toegevoegd. In de publicatie ‘Craft Union’ wordt de geschiedenis van deze zeer voortvarende brouwerij met de slogan ‘Innovation, Passion, Knowledge’ op levendige wijze beschreven. Elk woord uit deze slogan wordt met concrete voorbeelden uit de praktijk verduidelijkt. Ruim 25% van de productie is voor de export bestemd en steeds meer Thornbridge bieren vinden hun weg naar Nederland. De onbetwiste toppers zijn de bieren Jaipur, Lord Marples en Wild Swan.

Dat veel Thornbridge bieren smakelijke begeleiders zijn van talloze typisch Engelse gerechten, bewijzen de gerechten van chef-kok Richard Smith en zijn medewerkers. Ook van bevriende relaties van de brouwerij zoals brouwer Garrett Oliver van de Brooklyn brewery en bierjournalist Melissa Cole zijn recepten opgenomen. Niet alleen de bieren van Thornbridge worden aanbevolen, maar hier en daar ook vergelijkbare andere bieren, zoals Duvel en Schneider Weisse Original. Aan de beschrijving van de gerechten gaat een overzicht van het type bier vooraf en de combinatie mogelijkheden met gerechten (p.24).

Uiteraard veel streekgerechten waarin Colchester oesters, mosselen, krab en verschillende soorten vis de belangrijkste ingrediënten zijn, zoals een rijkelijk gevulde stoofpot van vissoorten vergezeld van het bier Kipling. Ook de onvermijdelijke Engelse vleespastei vergezeld van het bier Lord Marples ontbreekt niet. De gerechten met kaas leveren het bewijs dat de Thornbridge bieren smakelijke begeleiders zijn en we rode wijnen het liefst kunnen vergeten. De publicatie wordt afgerond met een verwijzing naar aan de brouwerij verbonden pubs en restaurants waar de Thornbridge bieren verkrijgbaar zijn. ‘Craft Union’ is een aangename kennismaking met de geschiedenis van deze brouwerij, het gevarieerde bierassortiment en de combinatie mogelijkheden van de bieren met gerechten.

Thornbridge Brewery & Richard Smith: Craft Union. Matching Beer With Food. 2012. 160 pag. ISBN 9781907998102. Prijs: 14,95 Pond. Webshop: www.thornbridgebrewery.co.uk