Smullen van Belgische bieren in en naast het bord

Staartvis met spinazie, prei en fruitige kruidenboter, Gevuld kalfsrolletje met aspergemousse, Toast met eendenlever en gelei van perzikbier en Gemarineerde ananas met frisse muntsaus, zijn vier van de 110 recepten, die voorkomen in het door Colruyt gepubliceerde boek ‘Belgische bieren. In de keuken én in het glas’. Colruyt is niet alleen een grote supermarktketen in België, maar staat ook bekend als uitgever van zeer toegangkelijke kookboeken. Deze rijkelijk geïllustreerde publicatie is inmiddels het 24e kooboek, dat Colruyt met inbegrip van een dvd getiteld ‘Bier in beeld van a tot z’ heeft uitgegeven. In deze dvd vindt de lezer informatie over de geschiedenis van het bier, het brouwproces en tips voor het organiseren van een bierproeverij. Door de QR codes (Quick Response) die in het boek vermeld staan te scannen, kan deze publicatie ook op de smartphone of tablet-pc worden gelezen.

Alle bekende biersoorten, variërend van trappistenbier tot pils passeren de revue. Een selectie van merken, die bij de supermarktketen verkrijgbaar is wordt van recepten voorzien. Naast een duidelijke beschrijving van de bereiding van het gerecht in stappen, is er een proefnotitie van het bier dat in het gerecht is verwerkt of als begeleidend bier wordt aanbevolen. De proefnotities zijn kort en krachtig beschreven, waarbij ook het alcoholpercentage en de aanbevolen schenktemperatuur worden vermeld. De gebruikte ingrediënten, die uiteraard bij Colruyt verkrijgbaar zijn, worden afzonderlijk in de inhoudsopgave vermeld. Dit  is handig om ook het zoeken op basis van de gebruikte ingrediënten te vergemakkelijken. Dit geldt ook voor de opsomming van de gebruikte bieren, die overzichtelijk in de inhoudsopgave zijn opgenomen.

Een kanttekening willen we bij de dosering van bepaalde bieren plaatsen. Diegenen die regelmatig bier in gerechten verwerken weten hoe belangrijk het is om het bier gedoseerd toe te voegen aan het gerecht. Liever goed gedoseerd aan het einde dan direct aan het begin van het kookproces. Bij het lang koken kunnen vooral de pittig gehopte bieren een bittertje in het gerecht achterlaten. Voorzichtigheid is daarom geboden bij bepaalde recepten die soms 33 cl of 2 x 33 cl van bijvoorbeeld een tripel of zwaar blond bier (bijvoorbeeld p.11, p.27, p.28, p.32, p.66, p.99, p.101) voorschrijven.

Belgische bieren. In de keuken én in het glas. Uitgegeven door Colruyt, december 2011.

Verkrijgbaar bij de supermarkten van Colruyt in België. Prijs: 10.95  Informatie: www.colruyt.be