Saté & Bier. Spiesjes, brochettes, saté en shaslicks en bieren uit de hele wereld

Smakelijke spiesjes, in allerlei soorten met bier

“Eten op een stokje is wereldwijd een hit. Bijna elk land blijkt z’n eigen saté te hebben”, aldus de auteurs (p.9).

De spies gerechten uit alle hoeken van de wereld worden uitgebreid beschreven in de onderhoudende publicatie ‘Saté & Bier’ van Hans Tönissen en Monica Betist. Het interessante en unieke van deze publicatie is dat de vele smakelijke barbecue en grill gerechten met verschillende soorten bier worden gecombineerd. En waarom ook niet, immers het gevarieerde smakenpalet van de beschreven bieren zal goed tot z’n recht komen bij de geroosterde smaak van de gepresenteerde gerechten. De kennis en ervaring van biersommelier Hans Tönissen komt vooral tot uitdrukking in de systematische beschrijving van de smaak van de gebruikte bieren en de duidelijke toelichting voor de keuze van bepaalde bieren bij een gerecht. Er wordt niet volstaan met het noemen van één biermerk, maar er worden verschillende biermerken genoemd.

Met hun duidelijke toelichting, zonder poespas en franje, wijzen Hans en Monica de lezers de weg om achter de barbecue of de grill plaats te nemen en te genieten van de aanbevolen combinaties. Voorafgaande aan de opsomming van de spies gerechten bespreken zij in vogelvlucht het brouwproces, het smaakwiel, basissmaken en aroma’s en enkele algemene richtlijnen voor het combineren van gerechten met bier. Vaak wordt uitgegaan dat zoet vooral op het puntje van de tong wordt geproefd en bitter vooral achter in de tong, zoals de auteurs dit ook weergeven (p.19). Inmiddels is uit voortschrijdend smaakonderzoek gebleken, dat de smaakreceptoren over de hele tong zijn verspreid, waardoor het proeven nog complexer is dan vaak wordt aangenomen.

Vanaf pagina 29 vangt het barbecue feest aan met spiesjes van vlees, te beginnen met schapenvlees gecombineerd met een Engelse porter tot Turkse gehaktspies met paprika, pruim met quadrupel. De samenstelling van de marinades wordt duidelijk beschreven en er is ruimschoots aandacht besteed voor de ingrediënten en waar deze te koop zijn. De beschrijvingen zijn beknopt en erg leerzaam en zijn evenals de tips uitnodigend geformuleerd  om zelf op ontdekkingstocht te gaan. De spies met runderhart (p.39) zal misschien bij sommigen onwennig overkomen, maar gelet op de marinade en de bijbehorende salsa, zeker het proberen waard. We maken bij de keuze van de bieren ook kennis met biertypen als Irish Red Ale, American Amber Ale, Alt, Dortmunder en Kölsch. Naast een opsomming van andere smakelijke gerechten op een stokje zoals een spiesje met gekaramelliseerde ananas, worden ons ook enkele spiesjes met vis schelp- en schaaldieren, groenten en fruit voorgeschoteld. De spiesjes met fruit zullen een smakelijke afronding van menig barbecue feestje zijn. Kortom, een zeer gevarieerde keuze aan gerechten en aanbevolen bieren.

Interessant en levendig zijn de inkijkjes die Hans geeft van zijn uitstapjes naar de inmiddels gesloten geuzestekerij Eylenbosch, Cnudde, Strubbe, Brewdog en de brouwerij van Saint-Remy (Rochefort bieren). Brouwerijen waar menige bierliefhebber ook graag zou willen geraken. De publicatie wordt afgerond met een overzicht van recente bierboeken en bierwebsites, websites om bier te kopen en de contactgegevens van de brouwerijen. Verder wordt verwezen naar drie indelingen van biertypes, waaronder de indeling volgens Derek Walsh.

Met veel plezier heb ik deze aan te bevelen publicatie gelezen. De geuren en kleuren in mijn waarneming en verbeelding, zullen ongetwijfeld inspirerend zijn. Hopelijk zal dit ook voor veel liefhebbers gelden.

Hans Tönissen en Monica Betist: Saté & Bier. Spiesjes, brochettes, saté en shaslicks en bieren uit de hele wereld. Tiel, 2016 Uitgeverij Aerialmedia Company bv   Gebonden editie 159 pag. ISBN 9 789402 601060   Prijs 22,50

Han Hidalgo