Reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen

Abdijbieren hun abdijen

“Vier het leven”. Met deze oproep nodigen de auteurs Frank Stoute en Fedor Vogel de lezers uit om hun beleving van het bezoek aan Belgische en Nederlandse abdijen en hun bieren met elkaar te delen. In vogelvlucht beginnen de auteurs de publicatie met het onderscheid tussen abdij- en trappistenbieren, de geestelijke orden en gemeenschappen die de abdijen bevolken en de rol van monniken bij het brouwen van bier. Duidelijkheid wordt verschaft over de betekenis van het logo ‘Erkend Belgisch abdijbier’ dat we op het etiket van Belgische abdijbieren vinden (p.8). De erkende Belgische abdijbieren en overige abdijbieren zoals onder meer Witkap , Sint Bernardus en Augustijn worden afzonderlijk beschreven. De Nederlandse abdijbieren van Berne uit Heeswijk, Gerardus uit Wittem en Sancti Adalberti uit Egmond worden in een afzonderlijk hoofdstuk geportretteerd.

De Belgische abdijbieren worden in alfabetische volgorde vermeld, te beginnen met Affligem (‘In Affligem proef je het verleden’) tot en met Val-Dieu (‘De uitzondering die de regel bevestigt’). Val-Dieu is namelijk het enige abdijbier dat nog binnen de muren van de abdij in Aubel wordt gebrouwen. Bij iedere abdij worden de geschiedenis, de bieren, bezoekersinformatie, locaties waar je de bieren kunt proeven en bezienswaardigheden in de directe omgeving vermeld. Na de bespreking van de Belgische abdijbieren volgen de drie Nederlandse abdijbieren van de abdij van Berne (‘Het enige norbertijner abdijbier van Nederland’), klooster Wittem (‘De plek van het Gerardus abdijbier’) en de abdij van Egmond (‘Het laatste wonder van Sancti Adalberti’). De publicatie wordt afgerond met een hoofdstuk over voorlopers, navolgers en onnavolgbaren op het gebied van abdijbier, met aandacht voor onder meer Witkap, Augustijn en Sint-Bernardus. Ooit werd het trappistenbier van Westvleteren bij Sint-Bernardus in Watou gebrouwen.

De publicatie ‘Reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen’ bevat in aangepaste vorm de artikelen, die in de loop der jaren in het tijdschrift BIER! Magazine zijn verschenen. De auteurs maken deel uit van de redactie van dit zeer informatieve tijdschrift over bier en biercultuur. De mooie, sfeervolle foto’s zijn ook afkomstig van Frank en Fedor. We kunnen de ontdekkingsreis van beiden van harte aanbevelen! Misschien ontstaat ook dezelfde beleving als die van de auteurs: ‘Zo’n abdijbier gaat immers nog lekkerder smaken als je de abdij zelf bezocht hebt’. Uit ervaring weet ik dat dit zeker een rol speelt tijdens het genieten van deze bieren; de historie gaat leven en het respect voor de traditie en het vakmanschap van de brouwers ga je waarderen.

Eerder verschenen 2 publicaties over abdijbieren en abdijen in België, namelijk van Jef van den Steen: Abdijbieren Geestrijk erfgoed (2004) en Ben Vinken: Abdijbier van A tot Z (2013).

Frank Stoute en Fedor Vogel: Reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen. Uitgeverij Berne Media i.s.m. Birdy Publishing bv 2016 Paperback 239 pag. ISBN 9 789089 721 181 Prijs: 17,90

Han Hidalgo