Proef, ontdek en beleef de smaak van bier

“Door een beetje de taal van de ingrediënten van de brouwer te spreken en te begrijpen, weet je steeds beter welk bier je nu wel of niet lekker vindt”, aldus biersommelier en zytholoog (bierkundige) Fiona de Lange in het voorwoord van haar nieuwste publicatie. Terecht stelt Fiona dat er voor iedereen een bier is dat hij of zij lekker vindt. Om dit stap-voor-stap te verduidelijken wijst haar publicatie ‘Ontdek de smaak van bier. Proef de waarheid’ op een laagdrempelige en toegankelijke manier veel beginnende en gevorderde bierdrinkers de weg.

Via een beknopte historische schets over het ontstaan van bier, komen we uit bij het trappistenbier (in gesprek met abt Bernardus van de trappistenabdij De Koningshoeven) en de invloed van diverse landen op de smaak(ontwikkeling) van bier. Wat betreft België is er speciale aandacht voor de lange biergeschiedenis van brouwerij Huyghe in Melle. De Texelse brouwerij komt prominent naar voren in de bierontwikkeling in Nederland. Hierna volgen de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Het proeven van bier wordt op een begrijpelijke manier toegelicht. Extra aandacht krijgt de vorm van het glas waarin bier wordt uitgeschonken of getapt. In samenwerking met de grootste leverancier van bierglazen in de wereld Ritzenhoff, heeft Fiona op basis van de vormgeving van de glazen voor wijn drie bierglazen ontwikkeld (blond, donker, sprankelend en fruitig). Deze glazen kunnen een belangrijke rol spelen om de wirwar van uiteenlopende soorten glazen voor de thuisdrinker en in de horeca terug te dringen. In een aromawiel (p. 71) worden de verschillende smaakaspecten op overzichtelijke wijze in beeld gebracht, variërend van aromatisch en geparfumeerd tot geoxideerd, muf, oudbakken. Uiteraard speelt de beleving van de bierdrinker een zeer belangrijke rol. De factoren die de beleving kunnen beïnvloeden worden beknopt beschreven (p.73).

In het hoofdstuk over de betekenis van hop laat Fiona zich inspireren door de hopteelt bij de Gulpener brouwerij en verwijst ze naar het nieuwe bier Gulpener Verse Hop en de smaak van verschillende soorten hop. Een overzicht van verschillende soorten mouterijen (p. 97), gevolgd door moutsoorten, gerst en andere graansoorten, wordt afgerond met speciale aandacht voor het bio- en glutenvrij bier van Mongozo. Na de beschrijvingen van hop en graan als ingrediënten, volgt de rol van gist en een verwijzing naar de vele eigen giststammen van de Budelse brouwerij.

Bij het bewaren en het rijpen van bier informeert Fiona de lezer over de betekenis van rijping en hoe dit gaat bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen en de door haar opgerichte Nationale Bierbank. De soorten bier en de bewaarcondities worden beknopt weergegeven. In het voorlaatste hoofdstuk komen enkele biertrends in Nederland naar voren zoals de doorbraak en populariteit van hoppige bieren, de komst van laag alcoholische bieren (met veel smaak), steeds meer uitgebreide bierkaarten in de horeca, de toenemende belangstelling voor het combineren van bier met gerechten en de groeiende samenwerking tussen brouwers. Fiona’s lijst met ‘100 Lekkerste bieren’ uit Nederland en België kan voor velen een aansporing zijn om deze bieren ook eens te proeven en ervan te genieten.

Proef, ontdek en beleef de smaak van bier. Met dit advies besluit Fiona haar nieuwste publicatie. Haar vlotte en begrijpelijke schrijfwijze en haar bewuste keuze voor laagdrempeligheid, zullen vooral veel beginnende en gevorderde bierdrinkers de weg wijzen hun eigen smakelijk bier te ontdekken. Wat de betekenis is van ‘Proef de waarheid’, zoals in de ondertitel van de publicatie staat, zullen de bierdrinkers vanuit hun bierbeleving zelf gaan ontdekken en een eigen inhoud aan geven. Een aan te bevelen publicatie, die rijkelijk is geïllustreerd met sfeervolle foto’s van de fotografen Jurriaan Hutting en Raldo Neven.

Fiona de Lange: Ontdek de Smaak van Bier. Proef de waarheid. Uitgeverij Caplan Arnhem, 2015 Paperback editie 160 pag. ISBN 9 789087 241551     Prijs 19,95

Han Hidalgo