Portretten van 13 Belgische familiebrouwerijen

Jef van den Steen heeft de literatuur over bier en biercultuur weer verrijkt met de publicatie ‘Belgian Family Brewers’. Met vlotte pen beschrijft Jef de beknopte geschiedenis, traditie, passie en creativiteit van 13 Belgische familiebrouwerijen, die alle minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen en zich verenigd hebben in de ‘Belgian Family Brewers’ (BFB). Samen vertegenwoordigen deze brouwerijen 15% van de Belgische brouwerijen. De geportretteerde brouwerijen zijn in alfabetische volgorde: Bavik, Bosteels, De Halve Maan, De Koninck, Dubuisson, Dupont, Het Anker, Roman, Silly, Sint-Bernardus, Van Eecke, Van Honsebrouck en Verhaeghe. Voorafgaand aan de beschrijving van de brouwerijen geeft Jef een overzicht van de typen bier die deze brouwerijen brouwen. Alle bekende typen zijn vertegenwoordigend variërend van pils tot de zwaardere blonde en bruine bieren. Talloze wetenswaardigheden passeren de revue, waaruit blijkt hoe de brouwerijen met respect voor traditie en creativiteit aan de vraag van consumenten proberen te voldoen. Iedere brouwerij is ook met een gerecht met één van de bieren uit het gevarieerde assortiment vertegenwoordigd. De lezer krijgt smakelijke, tongstrelende creaties van meesterkok Stefaan Couttenye van ’t Hommelhof voorgeschoteld.

Een oriënterend overzicht van combinaties van bepaalde typen bier met gerechten sluit deze aan te bevelen, onderhoudende kennismaking met 13 Belgische familiebrouwerijen af.

Jef van den Steen: Belgian Family Brewers. Traditie, passie, creativiteit. Leuven, 2009. Davidsfonds. ISBN 9 789058 266439  182 pag. Prijs: 19.95

Han Hidalgo