In dit boek vertel ik over mijn belevenissen met bier, om te laten zien wat er zoal is
. met een blik die jou als lezer naar ik hoop nieuwe inzichten, kennis en inspiratie verschaft, om uiteindelijk met meer diepte en intensiteit te kunnen genieten van die wonderlijke rijke drank die bier is (p.8). Of zoals de auteur later opmerkt interesse en dorst naar nieuwe bieren opwekken. Met dit doel voor ogen presenteert Raymond van der Laan met enthousiasme zijn zeer gevarieerde, aansprekende belevenissen over bier en biercultuur.
In de Inleiding legt Raymond uit waarom er geen sprake is van een bierrevolutie, maar van een bierrenaissance. Ik denk dat de moderne biervariatie het nieuwe normaal is En dat die variatie dus ook wel blijft(p.16). Raymond heeft veel gereisd en dit komt tot uitdrukking in zijn belevenissen in verschillende landen, waar hij vooral veel kleine brouwerijen met bijzondere bieren heeft bezocht. Er is ruimschoots aandacht voor kleine en middelgrote brouwerijen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Noorwegen, die bij velen niet zo bekend zullen zijn. Wat betreft brouwerijen, bierlokalen en festivals in Nederland en België vertelt hij in geuren en kleuren wat hij beleeft heeft bij onder meer Foeders in Amsterdam, brouwerij KEES (Het schuim van het bier van KEES, dat in het afgelopen decennium over heet Nederland waaide
), Nevel Artisan Ales in Nijmegen, De Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog, het Bierparadijs in Meer, Billies Bier Festival in Antwerpen, Cantillon in Brussel en Trappistenbrouwerij De Kievit met de Zundert bieren.
En passant maken we ook kennis met Raymond zijn voorkeur voor bieren, bierfestivals, bieravonturen en boeken. In bijzonder leuk beschreven passages komen we onderwerpen tegen als Tien bieren om altijd in huis te hebben, Tien bieren om minstens één keer geprobeerd te hebben, Tien bierboeken en Tien persoonlijke favorieten ( o.a. Orval, Rochefort 10, Pilsner Urquell (ongefilterd), 3 Fonteinen Oude Geuze). Wie zijn Tien redenen om het niet meer te hebben over speciaalbier (p. 115) heeft gelezen, zal ongetwijfeld snel overtuigd zijn van de duidelijke argumentatie.
De publicatie eindigt met het hoofdstuk Bericht uit 2029. Met verbeeldingskracht blikt Raymond in het jaar 2029 terug op het bierlandschap van de voorbije jaren. Ontwikkelingen die hij heeft geschetst passeren op vlot beschreven wijze de revue. Bijvoorbeeld: De eerste tekenen van biervariatie-vermoeidheid dienden zich aan. Sommige liefhebbers wendden zich al af en keerden terug naar een aantal vaste waarden
. (p.187). Om verder te gaan met Rond het jaar 2022 trok een spoor van verwoesting door bierland. Veel faillissementen, maar nauwelijks overnames. We lichten hier slechts een tipje van de sluier. Volg zelf de bespiegelingen van Raymond en oordeel zelf hierover als het 2029 is.
Al jaren volg ik met belangstelling en waardering de artikelen van Raymond over bier en biercultuur in verschillende media. Zijn duidelijk beschreven proefnotities en beleving van veel bijzondere bieren in Volkskrant Magazine nodigen meestal uit de bieren zelf te proeven. Zijn eerder verschenen publicatie Dit is een boek over bier (2017) krijgt in Opwaaiend Schuim een passend vervolg met zijn vele interessante belevenissen. Van harte aanbevolen deze publicatie.
Raymond van der Laan: Opwaaiend Schuim. Uitgeverij Birdy Publishing Zwijndrecht, 2019 Paperback editie 192 pag. ISBN 9 789491 052071 Prijs 19,99
Han Hidalgo