Op café in Vlaanderen

Vlaanderen bierland, Vlaanderen caféland

“Bier zit niet alleen in onze genen, het zit ook in onze cultuur, aldus bierliefhebber Sven Gatz (huidige Minister van Cultuur, Media, Jongeren en Brussel) in zijn uitnodigende voorwoord. Na het voorwoord begint een plezierige en informatieve ontdekkingstocht, die ons voert langs maar liefst 26 originele cafés in Brussel en meer dan 170 cafés verspreid over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Biersommelier en journalist Sofie van Rafelghem en haar team zijn erin geslaagd de bezochte cafés op een onderhoudende wijze te portretteren.

Bij elk café worden de karakteristieke kenmerken duidelijk belicht. Historie, traditie en de verbondenheid met de stad of streek worden beknopt beschreven. In één oogopslag merk je vaak aan de korte omschrijving waar het café voor staat. Het bier dat daar gedronken is wordt voorzien van duidelijke proefnotities. Naast de openingstijden van de cafés worden ook interessante bezienswaardigheden in de directe omgeving vermeld. Een apart lijstje met eetcafés en restaurants is opgenomen waar bier met gerechten wordt gecombineerd.

In de meeste cafés maken we kennis met een selectie van bieren uit de streek. Naast de bekende biersoorten en merken komen we voor velen minder bekende bieren tegen zoals Alpaïde, Luvanium, Koeketine, Egotripel, Tongsneyder, Bosprotter, Fretalop, Remise tripel, Zure Pater, Ouwen Duiker om enkele bieren te noemen. De duidelijke proefnotities van Sofie en haar team vormen een aansporing om deze bieren ook eens te proeven. Naast de Belgische bieren komen we ook Nederlandse bieren tegen zoals bijvoorbeeld La Trappe Dubbel en Gulpener Bio Ur-hop. Elk geportretteerd café heeft zo zijn specialiteiten en bij café De Leeuwenaer in Zoetleeuw (Vlaams-Brabant) kunnen bezoekers terecht voor Leffe President, half-om-half Leffe blond en Leffe bruin van het vat. Een overzichtelijke kaart helpt de lezers hun weg te vinden naar de bezochte cafés, die met sfeervolle foto’s zijn afgebeeld.

Fiere Margriet, ’t Klein Risico, De Betoverde Maan, ’t Sot Genoegen,

mooie cafés om met Sofie en haar team te degusteren en te vertoeven.

Een aan te bevelen publicatie waarin het Vlaamse erfgoed schitterend in beeld is gebracht door Sofie en haar team.

Sofie van Rafelghem: Op café in Vlaanderen. 200 Topadressen. Tielt, 2017 Uitgeverij Lannoo   Paperback editie 424 pag. ISBN 9 789401 432313 Prijs 24,99

Han Hidalgo