Onderhoudende reis langs de route van de smaak

 

De tv serie Tournée Générale op de Belgische tv één was een groot succes door de luchtige en onderhoudende manier van presenteren van muzikant Jean Blaute en de Engelse oer-veejay Ray Cokes. Het kon daarom niet uitblijven dat de serie snel een vervolg kreeg in een tweede Tournée Générale. De ervaringen langs de Belgische brouwerijen zijn in deze publicatie opgetekend door Joost Tack, redacteur bij de VRT en co-auteur van 2 boeken over het programma ‘Plat Préféré’.

De ontdekkingstocht begint bij authentieke Oostendse bieren als Keyte, Dikke Mathile en Houten Kop en eindigt met het speciaal gebrouwen bier voor deze serie, namelijk ‘Tournée Générale Tripel Hop’ gebrouwen door Palm Breweries. Tussen deze belevenissen komen we allerlei thema’s tegen waarin een selectie van Belgische brouwerijen, bierrecepten en tips voor bieruitstapjes op vlotte wijze zijn beschreven. Onderwerpen als de stijgende vraag naar bio hop en de bijzondere bieren van Jessenhofke, het bierdorp Watou met de Sint Bernardus brouwerij, kruiden en bier, wetenschappelijke aspecten van smaak, zuur en zoet in de Zennevallei, het gevarieerde bierassortiment van brouwerij Huyghe en brouwerij Het Anker in Mechelen, passeren in vogelvlucht de revue. Bij het onderwerp kaas en bier maken we kennis met de bekendste kaasaffineur van België namelijk Michel van Tricht, die benadrukt dat veel kaassoorten beter harmoniëren met bier dan met wijn. Verschillende gerechten met de besproken bieren worden ons door bekende koks op smaakvolle wijze voorgeschoteld. De verwijzing naar restaurants en bezienswaardigheden maken het mogelijk om zelf te gaan genieten van de smaakrijkdom van de bieren. Velen zullen reikhalzend uitkijken naar een derde editie van ‘Tournée Générale en de weergave van de belevenissen in ongetwijfeld weer een vlot leesbare publicatie.

Joost Tack: Tournée Générale 2. De route van de smaak. Leuven, 2011. Uitgeverij Van Halewyck.

208 pag. ISBN 978 94 6131 039 2  Prijs: 19.95

Han Hidalgo