On Beer And Food

Gerechten vergezeld van 27 verschillende soorten bier.

De afgelopen 5 jaar zijn diverse publicaties over het combineren van bier met gerechten verschenen. De in 2015 verschenen publicatie ‘On Beer And Food’ is een uit het Noors vertaalde en bewerkte editie, die geredigeerd is door Thomas Horne e.a. De bekende Duitse biersommelier Sylvia Kopp adviseerde Horne en zijn team.

De kern van de publicatie wordt gevormd door een keuze voor 27 meest voorkomende soorten bier (p. 47 – 155). Deze bieren worden gecombineerd met over het algemeen vrij gemakkelijk te bereiden gerechten. De dosering en de bereidingswijze worden duidelijk beschreven. De bieren en combinaties variëren van Weissbier met krabsalade tot Imperial Stout met chocolade truffels. Van elke soort bier wordt een duidelijke omschrijving gegeven van het smakenpallet en wordt verwezen naar de merknamen van de desbetreffende soorten bier. Er zijn zeer veel verwijzingen naar vooral Duitse, Engelse, Amerikaanse, Skandinavische en Belgische bieren. Nederland is vertegenwoordigd met slechts drie bieren en dan nog allemaal bieren van één bepaalde brouwerij , namelijk La Trappe met een witbier, dubbel en tripel.

Over welke keuze dan ook kan altijd worden gediscussieerd en anno 2015 zouden toch veel meer Nederlandse bieren van vooral de kleine brouwerijen kunnen worden genoemd, gelet op hun toenemende popularitiet in en buiten Europa. De auteurs sommen bijvoorbeeld bieren van het type Münchener Dunkel en Oktoberfest/Märzen op, maar het type Rauchbier dat in de regel uitstekend samengaat met (licht) gerookte ingrediënten blijft als type buiten beschouwing . Waarom een Belgische dubbel en een Belgische tripel als type wordt onderscheiden, wordt niet nader verduidelijkt. Dit geldt ook voor het afzonderlijk opvoeren van Framboise lambic en Kriek lambic, terwijl er meer overeenkomsten dan verschillen tussen deze bieren bestaat.

Los van bovengenoemde kanttekeningen, biedt deze publicatie voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan en naar hartelust te combineren en te ontdekken welke combinaties het beste aan de eigen smaakbeleving en smaakverwachting beantwoorden. De beschrijving van de bier- en spijscombinaties wordt voorafgegaan door tips voor onder meer het combineren, smaak en aroma, het proeven, het schenken en een overzicht van verschillende soorten bierglazen.

Thoms Horne e.a. : On Beer And Food. The Gourmet’s Guide to Recipes and Pairings. Berlijn, 2015. Gestalten Verlag. 167 pag. Gebonden editie. ISBN 978 3 89955 564 6 Prijs 29,90

Han Hidalgo