Mijn Restaurant!

Smakelijke gerechten, tips, verhalen en ambities.
Tien koppels die hebben deelgenomen aan het VTM programma ‘Mijn Restaurant!, laten in hun potten en pannen kijken. Naast de gerechten bevatten de portretten verhalen over hun kookstijl, hun dromen, ambities en plannen. De winnaars van de eerste editie van ‘Mijn Restaurant’, namelijk Micheline De Keyzer en Jelle Temmerman van ‘D’Hoogeschool’ in Leuven zijn vertegenwoordigd met een menu van Gebakken sint-jakobsvruchten, Paling in ’t groen en Gewonnen brood met ijs. Van de uiteindelijke winnaars van de aflevering van 2009 Gaëlle Six en Claudio Dellanno van restaurant ‘Dell’ Anno’ in Kortrijk is een menu opgenomen bestaande uit Carpaccio van witte asperges, Geglaceerde ossenhaas en Crème van witte chocolade. Jurylid en topkok Peter Goossens van restaurant ‘Het Hof van Cleve’, een voorbeeld voor veel deelnemers, heeft ook enkele culinaire hoogstandjes in deze overzichtelijke en fraai geïllustreerde publicatie staan. Naast de menu’s van de deelnemers worden ook enkele restaurants voor smakelijk tafelen in de verschillende provincies genoemd.

De publicatie bevat verder allerlei praktische tips voor het dekken van een verzorgde tafel, het serveren van wijn, champagne en andere bubbels, het serveren en proeven van bier, het koken voor grote groepen, het organiseren van feesten en de kunst om het gasten naar de zin te maken. In de bespreking van het onderwerp bier, nemen de bieren van Grimbergen en het speciaal ontworpen gastronomische glas een prominente plaats in. Biersommelier Ben Vinken laat zien welke kennis en vaardigheden belangrijk zijn bij het bewaren, serveren, schenken, proeven en het combineren van gerechten met bier. In sommige gerechten van de deelnemers is ook bier verwerkt, zoals in Paling in ’t groen, Kotelet van speenvarken en Sabayon met kiwi en mango.
De vlot geschreven tekst is van Hilde Smeesters en de schitterende foto’s zijn van Anouk van de Wal.  De publicatie biedt volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan en de vele tips in praktijk te brengen.

Mijn Restaurant! Recepten. Verhalen. Tips van alle kandidaten en Peter Goossens. Tielt, 2009. Uitgeverij Lannoo i.s.m. VTM  205 pag. Prijs 19,95  ISBN 978 90 209 8382 1

Han Hidalgo