Koken met bieren van Lindemans

De meeste bierliefhebbers zijn bekend met de geuze en fruitbieren van brouwerij Lindemans in Vlezenbeek in het Pajottenland ten westen van Brussel. Deze vooraanstaande familiale brouwerij heeft zich van een traditionele hoevebrouwerij in de loop der tijd ontwikkeld tot een moderne brouwerij. Naast de metalen tanks beschikt Lindemans sedert 2005 weer over tien foeders (grote eikenhouten vaten) van elk 10.000 liter. Van de totale productie is 50% bestemd voor de binnenlandse markt en 50% voor de export.
Dat de bieren uit het gevarieerde assortiment bijzonder smakelijk zijn in veel gerechten en als begeleidend bier uitstekend smaken, bewijzen Véronique en Michel De Meyer met hun publicatie ‘Lindemans Cooking with beer. Koken met bier. La cuisine à la bière’. De drie talen geven aan dat Lindemans met deze met zorg samengestelde publicatie veel bierliefhebbers wil bereiken. De auteurs die reeds vele culinaire publicaties op hun naam hebben, staan garant voor duidelijk leesbare recepten. Na lezing zullen velen ongetwijfeld snel de weg naar de keuken en bierkelder vinden om zelf aan de slag te gaan. De vrij toegankelijke recepten bieden voldoende aanknopingspunten om zelf zoveel mogelijk te improviseren.
De duidelijk beschreven recepten zijn overzichtelijk onderverdeeld in aperitiefhapjes, soepen, vlees, vis, wild, sauzen, traditionele gerechten,  warme en koude desserts en drankjes. We noemen enkele verrassende gerechten zoals onder meer de terrine met kriek, tempura van vis met faro, zuurkoolsoep met geuze, rundertong met een saus van rozijntjes en geuze ‘Cuvée René’, couscous met staartvis en geuze en flensjes met kriek. Alle recepten zijn in de inhoudsopgave naar de biersoort gerangschikt.
Aan de opsomming van de recepten gaat een beknopte en duidelijke beschrijving vooraf van de herkomst van lambiek, de unieke spontane gisting, (oude) geuze, (oude) kriek en een schets van de historie van Lindemans. Deze paragrafen zijn geschreven door de bekende auteur en brouwer Jef van den Steen.
Deze publicatie is in samenwerking met de Standaard uitgeverij door brouwerij Lindemans uitgegeven. De publicatie heeft geen ISBN nummer en is te verkrijgen bij brouwerij Lindemans, Lenniksebaan 1479  in Vlezenbeek (B). Voor informatie: www.lindemans.be
Met deze publicatie in de hand zal de geïnteresseerde lezer nog beter de smakelijke bieren van Lindemans, zowel in als naast het bord leren kennen en weten te waarderen. Een aanrader!
Véronique en Michel De Meyer: Lindemans Cooking with beer. Koken met bier. La cuisine à  la bière. Standaard uitgeverij.  2008  Prijs: 16.– bij het afhalen aan de brouwerij. Voor verzending worden verzendkosten gerekend.

Han Hidalgo