Het beste van twee werelden

Hemelse gerechten met La Trappe bieren. Inmiddels zijn verschillende kookboeken met de trappistenbieren van Chimay en Westmalle verschenen. Het wachten was op een kookboek, waarin de La Trappe bieren centraal staan. Deze bieren zijn niet alleen smakelijk, maar komen gelet op de smaakrijkdom goed tot hun recht bij veel gerechten. In de publicatie ‘Het beste van twee werelden. Koken met La Trappe Trappist’ worden de huidige La Trappe bieren op creatieve wijze gecombineerd met gerechten. Deze publicatie is meer dan een kookboek met duidelijke recepten en schitterende foto’s van de gerechten. Dom Bernardus (Abt van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven), meesterkok Paul Pollux van restaurant Aubergine en brouwer Lodewijk Swinkels komen uitgebreid aan het woord. Zij belichten vanuit hun werk, toewijding en passie het kloosterleven, de gastronomie en het brouwen.

Na de beschrijving van het alledaagse kloosterleven, de samenwerking met Bavaria, de huidige organisatie en taakverdeling door Dom Bernardus, neemt meesterkok Paul Pollux de lezer mee in zijn culinaire loopbaan, zijn stijl van koken en zijn recepten met de bieren van La Trappe. Vol lof is Paul over de helaas zo jong overleden meesterkok Cas Spijkers, bij wie hij de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd. In zijn restaurant Aubergine in het Noordlimburgse plaatsje Steyl vinden de bieren van La Trappe gretig aftrek en het lag voor de hand om samen met zijn team deze bieren te gaan combineren met gerechten. Dit heeft geleid tot smakelijke amuses zoals Buikspek op zoethout met La Trappe Blond tot desserts als Schuim van La Trappe Puur, eiwit en zomerfruit. Tussen kop en staart vindt de lezer als voorgerecht bijvoorbeeld Kruidenbrood met biet en knol in zoutdeeg met La Trappe Quadrupel, als tussengerecht Zwarte quinoa, voorjaarsgroenten, kruiden en La Trappe en als hoofdgerecht Gerookte tamme eendenboutjes met La Trappe Bockbier. Dit zijn slechts voorbeelden van enkele gerechten die op smaakvolle wijze worden voorgeschoteld. De recepten zijn duidelijk beschreven en bepaalde ingerdiënten worden beknopt toegelicht. Dit geldt ook voor het smaakprofiel van de gebruikte La Trappe bieren en de keuze van een bepaald bier bij een gerecht . Kortom voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan of een bezoek te brengen aan het restaurant van Paul, waar diverse gerechten uit het boek op het menu staan.

Brouwers lopen net zoals de meeste koks niet te koop met hun ‘bedrijfsgeheimen’. Dit geldt ook voor brouwer Lodewijk Swinkels, die na zijn gedegen opleiding bij de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, werkzaam is geweest bij kleine brouwerijen als Oudaen in Utrecht en de inmiddels gesloten brouwerij De Kroon in Oirschot. Sedert 1998 is Lodewijk bij La Trappe verantwoordelijk voor de receptuur, de inkoop van grondstoffen en de kwaliteit. Zijn liefde en passie voor het brouwen en het alledaagse reilen en zijlen komen goed naar voren en leveren een mooie inkijk in het alledaagse rijlen en zijlen op. Sedert zijn komst is het aantal bieren uitgebreid van 4 naar 9. Mocht er nog een bier bijkomen, dan moet dit volgens Lodewijk duidelijk onderscheidend zijn t.a.v. de andere bieren. Terloops komen we een omschrijving van speciaalbier tegen, namelijk een bier dat gebrouwen wordt voor de smaak en niet voor de doordrinkbaarheid. Over smaak valt niet te twisten en Lodewijk zal vanuit zijn jarenlange ervaring en smaakbeleving ongetwijfeld weten hoe hij deze omschrijving invult en naar de praktijk van het brouwen vertaalt.

Kook- en brouwkunst zijn in deze aan te bevelen publicatie met schitterende foto’s, duidelijke teksten en een aantrekkelijke vormgeving in beeld gebracht. “Hemelse gerechten met La Trappe Trappist, het beste van twee werelden”, een aansporing om te ontdekken en te genieten van de vele smakelijke gerechten.

Het beste van twee werelden. Koken met La Trappe Trappist. Auteur: Paul Seelen. Recepten: Paul Pollux. Ontwerp/vormgeving: Henk Paijmans. Berkel-Enschot, 2016 Gebonden editie 128 pag. Prijs 24,95 ISBN 9789082609301   Verkrijgbar in de Kloosterwinkel van La Trappe in Berkel-Enschot. www.kloosterwinkelonline.nl en informatie www.latrappe.nl

Han Hidalgo