Het Belgisch Bierboek

Genieten van het Belgische bierlandschap

‘Dit boek is geen encyclopedie. We vermelden niet alle bieren en brouwerijen, maar maakten een persoonlijke keuze. Schiet dus niet op de boodschapper. Volledigheid is in deze een illusie‘. (Erik Verdonk, p.12).

‘Voor de Belg is bier een sociaal glijmiddel wars van snobisme. Aan de toog praat de behanger met de advocaat en komen de tongen los’ (Luc de Raedemaeker, p.16).

Gesteund door hun jarenlange kennis en ervaring hebben bierkenners en bierliefhebbers Erik Verdonck en Luc de Raedemaeker een vlot leesbare publicatie over het Belgische bierlandschap geschreven. Wie de vele foto’s ziet van de mensen die zichtbaar genieten van allerlei soorten bier, zal ook met plezier en respect voor de Belgische biertraditie het dikke boekwerk (maar liefst 704 pagina’s) lezen. Laat u als lezer niet afschrikken door de dikte, want de vele schitterende en sfeervolle afbeeldingen zullen voor aangename verpozing en extra lees- en kijkplezier zorgen.

In de beschrijving van de Belgische biercultuur vallen vooral de sfeervolle cafés op. Cafés als ’t Oud Arsenaal, De Barbier, A La Mort Subite, Vlissinghe, Huize Vacas, Le Coq, De Garre en Brugs Beertje, passeren de revue. Er zijn maar weinig landen in Europa die zo’n rijke cafécultuur hebben voortgebracht. Via de mijlpalen in de Belgische biergeschiedenis en biercultuur worden de belangrijkste Belgische biertypes duidelijk beschreven, zonder in allerlei details te vervallen. Variërend van de abdij- en trappistenbieren tot de nieuwe ‘zure’ bieren en mix van bierstijlen, krijgt de lezer een zeer goed beeld van de specifieke Belgische biertypen, overige biertypen en de brouwerijen waar ze worden gebrouwen . Het hoofdstuk over Biertoerisme zal velen de weg wijzen de geportretteerde brouwerijen te bezoeken en de vele bezienswaardigheden in de directe omgeving te ontdekken

Een afzonderlijk hoofdstuk is gewijd aan de bierkeuken en het combineren van bier met gerechten. Een opsomming van praktische richtlijnen bij het combineren biedt de lezer houvast bieden om al doende zelf smakelijke combinaties te ontdekken en vanuit de eigen smaakbeleving te vervolmaken. Voorbeelden worden gegeven van combinaties van bier met onder meer kaas, chocolade, wild, schelp- en schaaldieren en Oosterse gerechten. In dit hoofdstuk worden ook de bekendste en aan te bevelen bierrestaurants in België vermeld. Gelet op kwaliteit zullen deze restaurants de smaakpapillen zeker plezieren!

De publicatie wordt afgerond met een opsomming van de belangrijkste bierfestivals in België en een uitgebreid bierwoorden- en bronnenregister. De auteurs kunnen met trots terugblikken op deze zeer uitgebreide en aan te bevelen publicatie. De schitterende foto’s zijn afkomstig van Roos Mestdagh, Erik Verdonck en Bart Van der Perre. ‘Bier is plezier….’ (p.106), adus de auteurs. Als je de publicatie hebt gelezen dan weet je waarom dit plezier voor zoveel liefhebbers geldt.

Erik Verdonck en Luc De Raedemaeker: Het Belgisch Bier Boek. Tielt, 2016. Uitgeverij Lannoo. Gebonden editie 704 pag. ISBN 978 94 014 3551 2 Prijs: 49,99.

Han Hidalgo