Gerechten met de trappistenbieren en kazen van Chimay

Chimay. Pères Trappistes

Chimay rood, blauw en wit, menige bierliefhebber geniet van de smaakrijkdom van deze trappistenbieren. De aanduiding van de kleuren verwijst naar de kroonkurken van de flesjes van deze bieren, die vanuit de brouwerij van de abdij van Scourmont in Chimay hun weg vinden naar bierliefhebbers over de gehele wereld. Auteur Stefaan Daeninck, die al verschillende culinaire publicaties heeft geschreven, is een liefhebber van het koken met bier en een groot voorstander van het begeleiden van gerechten door bier. ‘Koken met bier is geen exacte wetenschap. Het ‘buikgevoel’ van de kok speelt hierbij een grote rol. Proeven, opnieuw proeven en nota nemen van je bevindingen is hier een belangrijke boodschap’, aldus Stefaan.

Met deze boodschap schotelt de auteur ons meer dan 60 gerechten voor, variërend van Scheermes met Vieux Chimay kaas, Koude erwtensoep met Chimay tripel, makreel en Ardeense ham, Terrine van konijn met aubergine en tomaat tot Chocolademousse met gemarineerde aardbeien, Flensjes met trappist en Rabarbercompote met meringue en Chimay rood. In praktisch alle gerechten zijn de Chimay bieren verwerkt en het ligt voor de hand dat deze smakelijke bieren goed passen bij de gerechten. Het smakenpallet van de bieren wordt duidelijk beschreven en biedt voldoende aanknopingspunten zelf vast te stellen welk bier zo goed mogelijk bij een gerecht past. Dit geldt ook voor de verschillende soorten Chimay kaas. Reeds in 1876 begonnen de monniken met het maken van kaas en tegenwoordig zijn er 6 verschillende soorten op de markt. De auteur geeft allerlei praktische tips voor het samenstellen van gevarieerde kaasplankjes en het combineren van kaas met bier. De Chimay kazen zijn uiteraard rijkelijk vertegenwoordigd in de gepresenteerde gerechten.

De gerechten zijn op smaakvolle wijze in beeld gebracht door fotograaf Bart van Leuven. ‘Het ultieme boek voor Chimay adepten……. Kijken, lezen en degusteren’ (p. 29). Deze boodschap van Stefaan Daeninck willen we graag aan zoveel mogelijk bierliefhebbers overbrengen.

Stefaan Daeninck: Chimay. Pères Trappistes. Verhaal Producten Recepten. Uitgeverij Lannoo. Tielt, 2014. Gebonden uitgave. 184 pag. ISBN 9 789 401 412421 Prijs: 22.50