Genieten van smakelijke Vlaamse streekbieren

Tijdens zijn ontdekkingstocht langs 100 straffe cafés in Vlaanderen, was Bruno Loockx  verrast door de liefde voor het bier bij brouwers en bierliefhebbers, die hij zo treffend heeft beschreven in zijn publicatie ‘100 x Straffe cafés in Vlaanderen’ (2008). In het vervolg op deze uitgave staat het beleven en genieten van bekende en vooral minder bekende Vlaamse bieren centraal. Elk bier is geproefd in een karakteristiek café of proeflokaal in de streek waar de bieren vandaan komen. Op deze wijze laten Bruno Loockx en mede-auteur Sofie Vanrafelghem de lezer kennismaken met de smaakrijkdom van de bieren, de streektraditie en de sfeer van de bezochte cafés. Achter de namen van niet zulke bekende streekbieren als onder meer Koriala, Netebuk, Mammelokker, Maagd van Gottem, Kossaat, Nen Bangelijke, Ne Waleman, Zonderik, gaan allerlei interessante wetenswaardigheden en anekdotes schuil. De beschreven sfeer van het café of proeflokaal nodigt uit om eens een bezoek te brengen en in alle rust van de geportretteerde bieren te genieten. 

De toeristische informatie bij de cafés wijst de lezer de weg om ook van de directe omgeving te genieten, met als motto: ‘Begin de dag actief als wandelaar of fietser en eindig met een streekbier op één van de beschreven locaties’. Alle bezochte cafés in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant, Antwerpen en Limburg  zijn overzichtelijk in kaart gebracht.

Wie zoveel bekende en vooral minder bekende bieren de revue ziet passeren, gaat nog meer het zo gevarieerde bierlandschap van Vlaanderen waarderen en koesteren.

Bruno Loockx: 100x Proeven van straffe streekbieren. Uitgeverij Lannoo. Tielt, 2009.
ISBN 9 789020 985610  213 pag. Prijs: 15.95

Han Hidalgo