Food + Bier 80x lekker eten bij je favoriete bier

Food + Bier

80x lekker eten bij je favoriete bier

“Er bestaan gewoon geen foute antwoorden of keiharde regels op het gebied van bier- en spijscombinaties, hoewel sommige combinaties natuurlijk beter werken dan andere”, aldus auteur Ross Dobson in de inleiding van Food + Bier. De oorspronkelijke Engelstalige publicatie is onder dezelfde naam in 2015 verschenen. Ross Dobson heeft inmiddels 14 publicaties geschreven die rondom eten en drinken draaien. In Sydney in Australië is hij eigenaar van twee restaurants. Kortom een auteur met veel ervaring op dit gebied. “Vergeet wijn- en spijscombinaties: bier- en spijs is de nieuwe trend”, met deze oproep nodigt Dobson de lezers uit zijn 80 combinaties te ontdekken.

De Nederlandstalige editie bevat een uiterst minimale verwijzing naar verschillende biersoorten. Jammer genoeg ontbreekt een beknopte inleiding over enkele belangrijke tips bij het combineren van bier met gerechten. De biertips worden soms wel erg algemeen geformuleerd, zoals ‘bij deze nootjes kun je elk glas bier drinken’ (p.16) of bij de empanadas ‘deze jongens smeken gewoon om een donker bier of stout (p.34), maar welk donker bier precies? Bij het wild konijn (p.62): ‘drink er een zware Belgische blonde bij’, maar welke soort precies? We beperken ons tot deze voorbeelden en vinden dat een meer uitgebreide toelichting zeker op z’n plaats zou zijn geweest.

Bij de keuze van het bier voor een gerecht beperkt de auteur zich tot het aanbevelen van één en soms hoogstens 2 soorten bier. Hoewel Dobson geen merknamen laat vallen is hij uiterst gecharmeerd van bijvoorbeeld Bintang (p. 66) en de lagers van Japanse brouwerijen als Asahi, Kirin, Sapporo en Suntory (p.98). De biersoort Saison wordt vanwege zijn fruitigheid vooral aanbevolen bij Indiase currry’s. Het hoofdstuk over vleesgerechten bevat ook enkele glutenvrije gerechten. In sommige vleesgerechten is ook bier verwerkt. Over het algemeen vinden veel gerechten hun oorsprong in de Chinese, Japanse, Indonesische, Indiase en andere oosterse keukens. Gelet op het kruidige en pikante karakter van de meeste gerechten uit deze keukens, laten deze zich goed combineren met lagers, pilseners en witbier. Gerechten met warme en geurige specerijen gaan volgens de auteur ook goed samen met een moutige, hoppige porter, zoals bijvoorbeeld bij gerechten uit de Texaans- Mexicaanse keuken en vooral stoofgerechten. Een traditioneel gerecht als mosselen met friet mag zich verheugen in het gezelschap van Belgisch bier, namelijk een verfrissende La Chouffe (p. 206). De recepten zijn in het algemeen duidelijk beschreven en inspirerend genoeg met eigen creatieve vondsten en aangepaste dosering te variëren en ervan te genieten. Helaas zijn niet alle gevarieerde gerechten even smakelijk gefotografeerd om de appetijt extra te bevorderen, zoals bijvoorbeeld van nogal erg geblakerde gerechten op de pagina’s 36, 91, 104, 119, 160. Het was overzichtelijker geweest om de gebruikte biersoorten en hier en daar een merknaam afzonderlijk te vermelden in het register.

De afgelopen 2 jaar zijn in Nederland 3 publicaties over het combineren van bier met gerechten verschenen, namelijk ‘Proef Bier’ van Arvid Bergström, ‘Bier en Spijs’ van Fiona de Lange en Jo Vaessen en ‘Bier en Food’ van Puck Kerkhoven. Deze publicaties geven een meer uitgebreide en vooral inhoudelijke toelichting van de keuze van het bier bij een gerecht. Ze zijn ook uitgebreider over het omschrijven van de verschillende soorten bier.

Ross Dobson: Food + Bier. 80x lekker eten bij je favoriete bier. Houten-Antwerpen 2016 Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum. Gebonden editie 240 pag. ISBN 9 789 000 351251 Prijs: 24,99

Han Hidalgo