Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen

Fiets- en bierliefhebber John Verbraeken neemt ons op een onderhoudende mee langs interessante kleine brouwerijen in Vlaanderen en België. De 12 ontdekkingstochten langs Vlaamse en   Nederlandse brouwerijen leren ons niet alleen de directe omgeving kennen maar ook de geschiedenis en het assortiment van de bezochte brouwerijen. De drie kleine brouwerijen in Nederland zijn: De Halve Maan in Hulst, Emelisse in Kamperland en De Fontein in Stein in Limburg. De brouwerijen in Vlaanderen zijn: De Dochter van de Korenaer in Baarle-Hertog, Den Hopperd in Westmeerbeek, Ter Dolen in Helchteren, Wilderen in Wilderen-Sint Truiden, De 3 Fonteinen en Oud Beersel in Beersel, Hof ten Dormaal in Tildonk, Sint Canarus in Gottem-Deinze, Alvinne in Moen, ’t Gaverhopke in Stasegem en De Struise Brouweres in Oosvleteren. Kortom brouwerijen met vaak zeer verrassende en vooral smakelijke bieren en met een interessante geschiedenis. De meeste brouwerijen zijn een verrijking voor hun omgeving en het bierlandschap inVlaanderen en Nederland.

Na een beknopte schets van de geschiedenis van het bier voert de eerste fietstocht langs De Dochter van de Korenaar, waar de Nederlandse brouwer Ronald Mengerink aan het woord is over zijn  bijzondere bieren,  die regelmatig op gebruikte whisky- en wijnvaten rijpen. De laatste beschreven fietstocht eindigt bij de brouwers Rik Brouns en Lonneke Dings van brouwerij De Fontein in Stein, die biologische hop gebruiken voor hun bieren met onder meer vlierbes, fruit, bloemen en rijst.

Wie tijdens een fietsstop de dorst wil lessen, komt goed aan zijn trekken met de verfrissende geuze en kriek in Beersel in het Pajottenland. De bieren van de 3 Fonteinen van Armand Debelder en nieuwkomer Oud-Beersel worden beschreven.

Naast duidelijke kaarten voor de fietsroutes met inbegrip van het aantal kilometers, verwijst de publicatie naar interessante bezienswaardigheden in de directe omgeving en logies mogelijkheden.

Van auteur John Verbraeken is eerder ‘Fietsen rond abdijen’ verschenen. De sfeervolle foto’s zijn van trappistenliefhebber en fotograaf Danny Van Tricht. ‘Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen’ is een aan te bevelen publicatie, waarin ontdekkingstochten op de fiets worden gecombineerd met het bezoeken van kleine brouwerijen en het genieten van hun smakelijke bieren.

John Verbraeken en Danny Van Tricht: Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen. Leuven, 2012. Uitgeverij Davidsfonds. 168 pag. ISBN 9 789058 268471 Prijs: 19.95

Han Hidalgo