Een wereld vol bier

Bierauteur en biersommelier Stephen Beaumont is een zeer bereisd man. Al jaren bezoekt hij brouwerijen, biercafés, bierrestaurants en bierfestivals over de hele wereld. Zijn ontdekkingen heeft hij onlangs gepubliceerd in ‘Will Travel For Beer’, waarin hij 101 reizen op onderhoudende wijze beschrijft. De publicatie bestaat uit reizen binnen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, het vaste land van Europa, de Verenigde Staten van Amerika, Canada en de overige werelddelen. Ruim 70 pagina’s zijn gewijd aan de Verenigde Staten en Canada. Dit is niet verwonderlijk, gelet op zijn vele reizen en het begin van zijn loopbaan als schrijver in deze landen. Eerder konden lezers genieten van zijn aan te bevelen publicatie ‘The Beer & Food Companion’, die in 2017 verscheen onder de titel ‘Bier & Food Combinaties’ (Veltman Uitgevers).

We beperken ons in deze recensie tot België en Nederland. Stephen zijn ontdekkingstocht start in Brussel met brouwerij Cantillon en de historische Poechenellekelder en voert via de bekendste biercafés in Antwerpen naar Brugge. De bijzondere sfeer van cafés als Brugs Beertje en De Garre wordt op treffende wijze geportretteerd. Voor de indrukwekkende foeders van Rodenbach in Roeselare en het druk bezochte Kerstbierfestival in Essen is ook plaats ingeruimd. Terloops gaat Stephen de grens over naar het Franse Vlaanderen in het noorden van Frankrijk, waar steeds meer interessante biercafés zijn te bezoeken. Zijn tocht naar Nederland begint ,hoe kan het ook anders, in Amsterdam. Bij buitenlanders bekende cafés als In de Wildeman en Arendsnest passeren de revue. Cafés die zich van meet af aan hebben toegelegd op bijzondere bieren met de vermelding dat Arendsnest sedert de oprichting uitsluitend Nederlandse bieren in het uitgebreide assortiment heeft. Reis no. 37 ‘Windmills And Beer’ brengt ons naar brouwerij ’t IJ in Amsterdam en De Molen in Bodegraven. Twee brouwerijen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verruimen van het aanbod van bijzondere bieren. Brouwerijen die zich nog steeds overtuigend weten te onderscheiden van de meeste ‘craft brewers’ in Nederland. Na het bezoek van Stephen aan België en Nederland zet hij zijn reis in Europa voort.

De vele tips zijn zo aantrekkelijk en uitnodigend beschreven, dat je de aanbevolen locaties graag zo gauw mogelijk wilt bezoeken. Met ‘Will Travel For Beer’ in de reisbagage zal het best wel lukken. Deze rijk geïllustreerde publicatie kunnen we van harte aanbevelen.

Stephen Beaumont: Will Travel For Beer. 101 Remarkable Journeys Every Beer Lover Should Experience. Londen, 2018. Octopus Publishing Group Ltd. 224 pag. Gebonden editie ISBN 978 1 78472 320 0 Prijs 15,49 (bijvoorbeeld bij bol.com)   UK 14,99 Pond

Han Hidalgo