Een interessante kijk op bier in de beeldende kunst

‘De mond van de mens die volledig gelukkig is, is gevuld met bier’, een van de vele Egyptische wijsheden, waarmee de lezer in contact komt in de onlangs verschenen publicatie ‘Van brood tot Brood’ van bierliefhebber en bierauteur Henri Reuchlin. Zijn ontdekkingstocht naar de betekenis en beleving van bier in de beeldende kunst begint met een afbeelding van een kleitablet met de verdeling van bier in het oude Egypte en eindigt met een schilderij van Herman Brood voor de Dommelsche brouwerij en een door hem gesigneerd karakteristiek bierviltje. De auteur vat zijn kijk op bier in de beeldende kunst in 4 aspecten samen, namelijk bier is een onmisbaar voedingsmiddel, het is een genotsmiddel, het is een ruilmiddel met een hoge geldelijke waarde en het is een religieuze offerdrank (pag. 90). Deze aspecten krijgen een interessante invulling in de selectie van schilderijen en andere vormen van beeldende kunst waaruit Henri Reuchlin heeft kunnen putten.

Aan de hand van schitterende en kleurrijke historische afbeeldingen voert de auteur de lezer vanaf de Sumeriërs en Egyptenaren, de Middeleeuwen, De Gouden Eeuw van Nederland naar de moderne tijd met speciale aandacht voor kunststeden bij uitstek als Parijs en Berlijn en de relatie tussen bier, commercie en kunstzinnige uitingen. Talloze interessante wetenswaardigheden, anekdotes en citaten passeren de revue. Met een oplettend oog voor bepaalde details beschrijft de auteur op onderhoudende wijze verschillende afbeeldingen van bier in schilderijen van onder meer de Franse schilder Manet en Pablo Picasso. Het commerciële belang van bier in de kunst wordt op treffende wijze afgebeeld in de vorm van onder meer de bekende serie affiches ‘Vakmanschap is Meesterschap’ van Grolsch met de aansprekende foto’s van Paul Huf en de serie beschilderde bierblikjes van de schilder Corneille voor de Brand brouwerij.

Na alle ontdekkingen in de beeldende kunst zullen velen het roerend eens zijn met de slotzin: ‘Maar bovenal inspireert een lekker glas bier tot het creëren van de mooiste werken’.

‘Van brood tot Brood’ is een boeiende ontdekkingstocht, die we van harte kunnen aanbevelen.

Henri Reuchlin: Van brood tot Brood. Bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen. Zwijndrecht, 2010. Uitgeverij Birdy Publishing bv.  96 pag.  ISBN 978 94 91052 01 9 Prijs 21.95.

Deze publicatie is ook te bestellen via www.biermagazine.nl voor 21.95, exclusief verzendkosten.

Han Hidalgo