Een Belgisch kookboek

Smakelijke recepten en culinaire tips van twee Belgische topkoks

Op de omslag van ‘Een Belgisch kookboek’ prijkt een bij zeer velen geliefd gerecht, namelijk witloof met ham en kaassaus, één van de vele klassiekers van de rijke en zeer gevarieerde Belgische keuken. In alle eenvoud een zeer smakelijk gerecht. Dit geldt ook voor de andere gerechten, die Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve en Geert Van Hecke van De Karmeliet ons voorschotelen. Beide topkoks behoeven nauwelijks introductie, want hun keuken is zowel in België als daarbuiten zeer geliefd om hun fantasierijke, eigentijdse creaties met respect voor de culinaire traditie en keuze voor verse streekproducten.

Aan de opsomming van gerechten gaat een beschrijving vooraf van de vele smakelijke producten uit de Belgische keuken, variërend van chocola, grijze garnalen en hopscheuten tot de vele soorten Belgisch bier. In een apart hoofdstuk worden de verschillende biersoorten op beknopte en duidelijke wijze geportretteerd. De vele sterrenrestaurants die België rijk is worden op overzichtelijke wijze weergegeven. Dit geldt ook voor de meest gebruikte culinaire begrippen, die de koks regelmatig gebruiken.

Het is smullen geblazen bij gerechten als Kabeljauwwangetjes met buchotmosseltjes, Witte pens met sint-jakobsvruchten, Mechelse koekoek met dragonsaus, Ossenstaart met hopscheuten en Brownie van chocolade en amandelen. Bij de duidelijk beschreven recepten worden de moeilijkheidsgraad, voorbereidingstijd en de tijd van de bereiding aangegeven. Naast praktische, culinaire tips geven de koks ook een wijn- en biertip. Hoewel Peter Goossens zijn liefde voor bier niet onder stoelen of banken steekt, zijn de wijntips in vergelijking met de biertips duidelijk in de meerderheid. Bierliefhebbers zullen het niet eens zijn met de aanduiding van La Chouffe en Hoegaarden Grand cru als witbier en ook is niet duidelijk welke St. Bernardus precies als biertip geldt  bij de Varkenskotelet ‘Cross & Blackwell’.

Afzonderlijke aandacht krijgen de specialiteiten van beide koks in hun restaurants, zoals onder meer
Konijn à  la royale en Waterzooi van kip met venkel van Geert Van Hecke en Klassieke tartaar van rundvlees en Gebraiseerde varkenswang met fijne groenten van Peter Goossens. Deze vermelding is een aansporing om te gaan genieten in beide restaurants.

Uit ‘Een Belgisch kookboek’ zullen veel kookliefhebbers inspiratie putten uit de vele smakelijke recepten, die beide topkoks met hun vindingrijke interpretatie van de Belgische keuken presenteren. De mooie foto’s in deze zeer aan te bevelen publicatie zijn van Kris Vlegels.

Een Belgisch kookboek. Met gerechten van Peter Goossens en Geert Van Hecke. Tielt, 2008. Uitgeverij Lannoo. 192 pag. ISBN 9 789020 978902  Prijs 14.95

Han Hidalgo