Echt Bier Kookboek

Recepten, biersoorten en brouwerijen.

“Dit boek wil je één ding vooral op het hart drukken: vertrouw op je eigen smaak en ga op ontdekkingsreis in de extreme gevarieerde en afwisselende wereld van de bieren” (pag. 16), lezen we in de Inleiding van de publicatie ‘Echt Bier Kookboek’. Deze in 2015 in Duitsland verschenen publicatie getiteld ‘Craft Beer Kochbuch’ is nu in het Nederlands verschenen.

De aanbevolen ontdekkingsreis voert de lezer langs een selectie van brouwerijen, biersoorten en recepten. Veertien brouwerijen in Europa, Australië en de Verenigde Staten van Amerika worden vrij uitgebreid geportretteerd, waaronder Cantillon in Brussel en De Molen in Bodegraven. We krijgen ook een interessant inkijkje in Duitse brouwerijen zoals onder meer Vormann, Uerige, Kehrwieder en Schönramer. Een selectie van 10 biersoorten wordt van de belangrijkste kenmerken voorzien, variërend van Alt, Gose tot IPA en tarwebier. Bij de aanbevolen bieren worden verschillende merknamen vermeld en bepaalde bieren worden gelet op de smaak van het gerecht speciaal aanbevolen. Op deze wijze krijgt de geïnteresseerde lezer meerdere aanbevolen bieren voorgeschoteld. De 57 recepten met bier als ingrediënt en als begeleidend bier zijn afkomstig van kok Stevan Paul, die ook de aansprekende foodstyling heeft verzorgd.

De beschreven biersoorten komen terug als aanbevolen bier bij de gerechten, die zijn ingedeeld in voorgerechten en amuses, vis en schaaldieren, vlees en gevogelte, klassieke bierkeuken en biersnacks en gebak en desserts. Bij de klassieke (Duitse) bierkeuken vinden we gerechten zoals Uien in bier, Kaasknabbels met Cheddar en karwijzaad en Bierbrood. Veel variatie in de keuze van gerechten, waarbij de ingrediënten, bereidingswijze en tijd duidelijk zijn beschreven. Extra tips bieden de lezer nog meer keuze mogelijkheden. Kortom, volop handreikingen om zelf aan de slag te gaan en te genieten van de combinatie van bier en gerecht. Een aan te bevelen publicatie, met veel mooie foto’s, die de nodige inspiratie aan veel bier- en kookliefhebbers zal verschaffen.

Torsten Goffin, Stevan Paul, Daniela Haug: Echt Bier Kookboek. Hilversum, 2017 Fontaine Uitgevers Gebonden editie 247 pag. ISBN 978 90 5956 688 0 Prijs: 24,95

Han Hidalgo