Dit is een boek over bier

“Met behulp van dit boek leer je tientallen stijlen en je eigen smaak kennen. Neem dit boek in de hand om je eigen reis door bierland te ondernemen. En houd de andere hand vrij voor een glas bier”, aldus bierliefhebber en journalist Raymond van der Laan.

Met zijn meest recente publicatie ‘Dit is een boek over bier’ laat Raymond de lezers kennis maken met 22 verschillende bierstijlen, variërend van Alt en Amber Vienna Lager tot Weizen en Witbier. En alsof dit niet genoeg is schotelt hij de lezer nog eens 20 bierstijlen voor (vanaf pag. 153), die beknopt worden toegelicht. Door deze presentatie is Raymond ervan overtuigd dat er voor elk wat wils is te genieten van zeer gevarieerde bieren. Raymond schrijft regelmatig artikelen over bier in Volkskrant Magazine. Door zijn duidelijke omschrijving van het smakenpalet van verschillende bierstijlen in dit tijdschrift weet hij bij zijn lezers de dorst op te wekken voor nieuwe bieren, verrassende smaken en voor velen nog onbekende brouwers. In zijn nieuwste publicatie zet hij zijn zoektocht voort om de lezer te helpen bij zijn of haar keuze voor een bepaalde bierstijl.

Het stijlprofiel van de geproefde bieren bestaat uit een omschrijving van de kleur, de volmondigheid of body, de IBU waarde (mate van bitterheid), de mate van zoetheid, de mate van zurigheid, het alcoholpercentage, de aanbevolen temperatuur, het aanbevolen glas en de vraag of er sprake is van bewaarbier of niet. Deze aspecten worden bij iedere bierstijl overzichtelijk samengevat, waarbij verwezen wordt naar bepaalde merknamen. Verhoudingsgewijs passeren meer Belgische merknamen dan Nederlandse merknamen de revue. Weerspiegelt dit misschien een bepaalde voorkeur van Raymond? Daarnaast worden regelmatig Engelse, Duitse, Italiaanse en Amerikaanse merknamen genoemd. Waarom een zwaar blond bier als Duvel wordt gerangschikt onder de bierstijl Belgische Ale wordt niet duidelijk gemaakt. Gelet op het stijlprofiel zou je dit bier eerder verwachten bij de door Raymond onderscheiden Tripel. Bij de meeste bierstijlen geeft Raymond tips voor het combineren met gerechten. Een afzonderlijke paragraaf is gewijd aan de Trappistenbieren, die beknopt en duidelijk worden beschreven. Voor velen een zeer nuttige opsomming.

‘Dit is een boek over bier’ maakt veel bierstijlen en voorbeelden van deze stijlen toegankelijk door de duidelijke en onderhoudende schrijfwijze.

Raymond van der Laan: Dit is een boek over bier. Hilversum 2017 Fontaine Uitgevers Paperback editie 180 pag. ISBN 978 90 5956 734 4 Prijs: 14,95

Han Hidalgo