Delirium Tremens. Het succesverhaal van Brouwerij Huyghe.

De geschiedenis en bieren van Brouwerij Huyghe

“Goed bier brouwen is een combinatie van techniek en gevoel”, aldus Alain De Laet, directeur van brouwerij Huyghe.

Wie brouwerij Huyghe zegt, denkt onmiddellijk aan het roze olifantje, dat de verappaking van de Delirium bieren siert. Hoe dit is ontstaan en hoe brouwerij Huyghe zich vanaf brouwerij Den Appel heeft ontwikkeld tot een zeer dynamische brouwerij valt te lezen in de publicatie ‘Delirium Tremens. Het succesverhaal van brouwerij Huyghe’.

De geschiedenis van de brouwerij wordt vanaf 1654 in de vorm van mijlpalen overzichtelijk in beeld gebracht. Duurzaamheid loopt als een rode draad in de bedrijfsvoering. De nieuwe ecologische brouwzaal met de nadruk op duurzaamheid wordt in 2012 officieel in gebruik genomen. De duurzaamheid komt tot uitdrukking in onder meer het water- en elektriciteitsverbruik, het stroomverbruik, de CO2 uitstoot, de reiniging, minder afvalwater, de reeks zonnepanelen voor eigen energie en het aantal vrachtbewegingen van en naar de brouwerij.

In 1985 vindt een herstructurering onder leiding van Jean de Laet plaats en verschuift de productie van pils naar speciaalbier. De rol van de familie de Laet toen en nu wordt uitvoerig beschreven. Sedert 2013 ligt de nadruk op 3 strategische bieren, namelijk Delirium (5 varianten), La Guillotine en het abdijbier Averbode. De productie bedraagt in 2015 185.000 hl per jaar en vooral de export naar inmiddels 89 landen kent een explosieve groei. Op nationale- en internationale bierfestivals vallen steeds meer bieren van Huyghe in diverse categorieën in de prijzen.

De strategische bieren aangevuld met andere bieren uit het indrukwekkende assortiment zoals onder meer Deliria, Floris (12 varianten), Mongozo, St. Idesbald, Ten Duinen, Campus pils, Artevelde en Villers worden op systematische wijze besproken. Naast het brouwen van deze bieren heeft Huyghe in de loop der jaren verschillende cafés/proeflokalen over de gehele wereld geopend waar de bieren uit het assortiment kunnen worden geproefd. Twee van deze cafés bevinden zich in Amsterdam.

De publicatie wordt besloten met 10 gerechten met een selectie van bieren van de brouwerij. De recepten zijn afkomstig van chef-kok Steven Buelens van Hostellerie L’Esco in Wetteren nabij Gent. De recepten bieden volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan en te genieten van de combinatie bier en eten.

De vele afbeeldingen en de onderhoudende tekst nodigen uit kennis te maken met de geschiedenis van brouwerij Huyghe en de recente ontwikkelingen bij dit familiebedrijf in Melle.

Delirium Tremens. Het succesverhaal van Brouwerij Huyghe. Concept en tekst: Hoppy Media. Fotografie, onder meer Erik Verdonck en Joris Luyten. Tielt, 2016 Uitgeverij Lannoo 143 pag.  ISBN 978 94 014 3851 3   Prijs 19,99

Han Hidalgo