De vier seizoenen van het Belgisch bier

Lang geleden was brouwen een seizoensgebonden activiteit. De titel van de onlangs verschenen publicatie ‘De vier seizoenen van het Belgisch bier’ verdient daarom de nodige relativering en om in de woorden van auteur Sven Gatz te spreken: ‘Elk Belgisch bier kan natuurlijk op elk moment in elk seizoen gedegusteerd worden; dat is een kwestie van smaak’ (p.13).

De lezer kan in deze rijk geïllustreerde publicatie kennis maken met niet zulke bekende Belgische bieren als bijvoorbeeld Arabier, Saison Cazeau, Bastogne Pale Ale, Hof ten Dormaal Wit Goud, Betchard blonde, Bizon, Fasso, Triest blond, Smiske en Wolf 7, om enkele bieren te noemen. De duidelijke smaakomschrijvingen nodigen uit om deze bieren zelf eens te proeven.

Naast duidelijke proefnotities, bevat de omschrijving van de ruim 100 bieren ook toeristische en culinaire tips, adviezen voor het schenken, mogelijkheden van bezoek aan de brouwerijen en interessante weetjes. Helaas ontbreekt vaak een aanduiding van het alcoholpercentage en de aanbevolen schenktemperatuur van de beschreven bieren.

Eerder verscheen van Sven Gatz, de huidige directeur van de vereniging van Belgische Brouwers, de publicatie ‘Bapas. Belgische biertapas’ (2011), in samenwerking met Karl van Malderen.

De vier seizoenen van het Belgisch bier is een vlot geschreven wegwijzer om te genieten van de zeer gevarieerde smaakrijkdom van de Belgische bieren. Proef en geniet en bepaal vanuit de eigen smaakbeleving wanneer het lente, zomer, herfst of winter voor je is.

Sven Gatz: De vier seizoenen van het Belgisch bier. Leuven, 2012. Uitgeverij Van Halewyck. 176 pag. ISBN 9789461310989. Prijs: 19.95

Han Hidalgo