De rijke bierhistorie van Amsterdam

De ontwikkelingen in de rijke bierhistorie, de vroegere brouwerijen, de opkomst van kleinschalige brouwerijen en de vele authentieke proeflokalen en cafés van Amsterdam worden door Pim van Schaik en Kees Volkers op een onderhoudende manier in beeld gebracht. De auteurs hebben geen nieuw historisch onderzoek verricht, maar hebben gebruik gemaakt van bestaande bronnen in de vorm van gesprekken met brouwers en bierliefhebbers en bezoek aan cafés. Dit heeft geleid tot boeiende portretten en informatie. Deze portretten worden voorafgegaan door een uitgebreid hoofdstuk over de biergeschiedenis van Amsterdam en markante ontwikkelingen in het aanbod van bier.

De opkomst van kleinschalige brouwerijen die na het beëindigen van de productie van de Heineken brouwerij in 1988 voor een zeer gevarieerd aanbod van speciaalbier heeft gezorgd, is door de auteurs van nabij meegemaakt. Deze betrokkenheid zorgt voor veel levendige beschrijvingen. Op het moment van verschijnen van deze publicatie telt Amsterdam 6 brouwerijen (’t IJ, De Prael, De Bierfabriek, De 7 Deugden, De Bekeerde Suster, Butcher’s Tears) die zelf brouwen en 8 huurbrouwerijen, die met hun speciaalbieren voor extra leven in de Amsterdamse brouwerijwereld zorgen. De ontdekkingstocht naar proeflokalen en cafés levert veel pareltjes op, waarin gasten zich thuis voelen vanwege het aanbod, de sfeer en de bierbehandeling. Gelukkig staan enkele geportretteerde cafés in de ‘Top 100 cafés’ van Misset Horeca en andere cafés zouden gelet op hun uitstraling ook een plaats in deze lijst verdienen.

Deze zeer rijk geïllustreerde publicatie wijst lezers de weg het gevarieerde Amsterdamse bierlandschap te ontdekken. De uitgebreid beschreven wandelroutes langs 6 verschillende delen van de stad, zullen het bezoek aan de brouwerijen en de vele sfeervolle cafés tot een aangenaam bierfeest maken.

Pim van Schaik en Kees Volkers: Ontdek de Bieren van Amsterdam. Amsterdam, 2013. Uitgeverij Stokerkade. Ongebonden, 124 pag. ISBN 9789076092164 Prijs: 19.95