Craft Bier Brouwen

‘Een craft brouwer moet brouwen om te verrassen’ (p. 126), lezen we in de beschrijving van de kleine brouwerij Atrium in Marche-en Famenne, in de nieuwste publicatie van Jeroen Bert ‘Craft Bier Brouwen. De New Wave van Belgische brouwers’ . De resultaten van veel verrassingen worden op een onderhoudende manier uit de doeken gedaan. Naast brouwerij Atrium passeren interessante portretten van zeven andere kleine brouwerijen de revue, namelijk Dok Brewing Company, Siphon Brewing, ’t Verzet, Brasserie du Borinage, LÉrmitage, Antidoot en Cabardouche. De lezers maken kennis met de inspiratie van de brouwers, de contacten in de brouwwereld en de karakteristieke kenmerken van het brouwproces. Een selectie van hun ‘signatuur’ bieren wordt van duidelijke proefnotities voorzien. De proefnotities zijn zo smakelijk en uitnodigend beschreven, dat je graag zelf zo’n bier wil gaan proeven.
We beperken ons in deze recensie tot een selectie van ervaringen van de geportretteerde brouwers. ‘Een moutzak openen, een kunst’, aldus brouwer Janos van Dok Brewing in Gent, die aanwijzingen geeft voor het openen van een moutzak. Zijn beschrijving is een voorbeeld van de toewijding en het enthousiasme voor het ontstaan van hun bieren. De brouwers van Siphon Brewing komen uitgebreid aan het woord over hun eerste bier, namelijk Blinker (type Kölsch), dat een succesvol bier is in het aangrenzende gelijknamige restaurant.
‘We blenden op intuïtie, gebruiken alleen onze neus en smaakpapillen’, de brouwers van brouwerij ’t Verzet zetten uiteen wat dit concreet betekent voor de totstandkoming van hun Oud Bruin. Geen Beierse zuiverheidswetten voor de brouwers van L’Ermitage in Brussel. Avontuurlijk ingesteld en vol passie brouwen ze bieren met passievrucht, thee, pompelmoessap. Ze vragen zich ook af hoe bier met basilicum zal smaken, misschien wel een volgend brouwsel.
Brouwerij Antidoot is gespecialiseerd in wilde vergisting en dit komt tot uitdrukking in hun assortiment van bieren waarvoor wortels, planten en wilde bloemen worden gebruikt. De paardenbloem uit hun terroir is verwerkt in het onvolprezen bier L’Or du Pré. Brouwerij Cabardouche in Antwerpen staat aan het begin van het zelf brouwen en het in praktijk brengen van hun opvattingen over duurzaamheid. Bieren als Blonde Stoot, Stout Mokke en Escort Deluxe, zullen ongetwijfeld in de smaak van veel bierliefhebbers vallen.
Jeroen Bert is ook een gepassioneerde thuisbrouwer en zijn duidelijk beschreven brouwrecepten voor verschillende typen zoals Saison, Pale Ale en Stout deelt hij met de lezers. Zijn toelichting bevat duidelijke adviezen voor het thuis brouwen (BIAB = Brew In A Bag). Erg leerzaam en inspirerend om zelf de roerstok ter hand te nemen.
De publicatie wordt afgesloten met een opsomming van andere interessante kleine brouwerijen in België en andere landen. Wat Nederland betreft verwijst Jeroen Bert naar de brouwerijen De Moersleutel, Nevel en VanMoll. De liefhebbers van verrassende bieren in Nederland zullen deze opsomming met groot gemak kunnen uitbreiden. De vele sfeervolle zwart-wit en kleurenfoto’s zijn afkomstig van fotograaf Nele Pierlet. Gelet op de onderhoudende schrijfstijl, de duidelijke toelichting en de betrokkenheid van Jeroen Bert, kunnen we deze publicatie warm aanbevelen.
Jeroen Bert: Craft Bier Brouwen. De nieuwe wave van Belgische brouwers. Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2019. Gebonden editie. 232 pag. ISBN 9 789401 462518 Prijs: 25,99
Han Hidalgo