Cafés 250 Topadressen in Nederland

Nederlandse cafés bruisen

‘In alle cafés in dit boek is een goed glas bier te bestellen…met goed bedoel ik op de juiste wijze geserveerd en gepresenteerd, met oog voor kwaliteit en gastheerschap. Met dit boek wil ik de diversiteit van de Nederlandse horeca laten zien’, aldus Fiona de Lange in de inleiding van haar recente publicatie.

Alle door haar bezochte cafés voorziet ze van één of meerdere indelingen, zoals Bier proeven (de bierkaart) , Bier & Food (extra aandacht voor bier Bij gerechten, Winkelen (bevindt het café zich in een winkelgebied), Natuur (in of nabij de natuur), Cultuur (in de buurt van musea of belangrijke culturele bezienswaardigheden en Muziek (de aanwezigheid van muziek in het café). Aan de hand van deze indelingen, onderverdeeld naar provincies, worden 250 cafés geportretteerd. Fiona haar ontdekkingstocht start met HCR Teernstra (Langs de Elfstedentocht) in Balk en eindigt met Weerter Stadsbrouwerij (Waar je zelf aan de knoppen draait) in Weert. De karakteristieke kenmerken van de cafés komen goed naar voren. Fiona geeft bij ieder café een korte, duidelijke beschrijving van een bier dat ze in het zonnetje wil zetten. Het verschaffen van duidelijkheid is Fiona wel toevertrouwd, gelet op haar jarenlange ervaring en kennis als biersommelier. Dit aspect geeft ook een zeer gevarieerd beeld van de vele soorten bier, die tegenwoordig in de horeca verkrijgbaar zijn.

De meeste cafés zijn afkomstig uit de provincies Noord-Brabant (52), Noord-Holland (43) en Zuid-Holland (30). Het is bepaald niet verwonderlijk dat Amsterdam is vertegenwoordigd met 19 cafés en Rotterdam met 13 cafés. Zeer opmerkelijk dat in Maastricht slechts een café is bezocht, namelijk café Frape, terwijl deze stad van oudsher veel (bier)cafés heeft. Denk hierbij aan De Karkol. De Bobbel, ’t Pothuiske, De Poshoorn, Take One, In den Ouden Vogelstruys, om er een paar te noemen. Cafés die bepaald niet zouden misstaan in een publicatie met topadressen.

De sfeervolle foto’s van de cafés geven extra kleur en fleur aan de beschrijving van de bezochte cafés. Fiona’s aan te bevelen publicatie is een belangrijke aanvulling op de zeer handzame gids ‘Bijzondere Biercafés in Nederland’, die periodiek wordt uitgegeven door de Alliantie van Biertapperijen (ABT) en ‘135 Originele Cafés in Nederland’ (Uitgave 2018 – 2019) van Benny Van Hecke.

Fiona de Lange: Cafés 250 Topadressen in Nederland Tielt, 2019 Uitgeverij Lannoo 512 pag. ISBN 9 789401 457682 Prijs 34,99

Han Hidalgo