Brouwerijen (in Nederland, deel 1)

Brouwerijen in Nederland

Volgens verschillende statistische bronnen bevinden de meeste kleine brouwerijen zich in de provincie Noord-Holland. Deze brouwerijen worden beschreven in de recent verschenen publicatie ‘Brouwerijen (in Nedreland, deel 1)’ van Matthieu en Jolanda van den Berg. Naast de provincie Noord-Holland komen de brouwerijen aan bod in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. Ruim 200 brouwerijen worden besproken die zich bevinden in een lijn die de samenstellers hebben getrokken van Hilvarenbeek naar Hilversum en naar Texel. De verhalen zijn door de samenstellers verzameld in interviews bij de brouwerijen. De kleine brouwerijen in de rest van Nederland zullen in het tweede deel van deze publicatie worden beschreven. Deze publicatie zal als deel 2 in het najaar van 2016 verschijnen.

Naast de beknopte beschrijving van de brouwerijen ligt de nadruk vooral op afbeeldingen van het interieur van de brouwerijen, het brouwproces, logo’s, een selectie van hun bieren en de bijbehorende etiketten. Deze afbeeldingen worden duidelijk in beeld gebracht, zodat een gevarieerd beeldverhaal is ontstaan. De smaken van de bieren worden niet besproken. Van de meeste kleine brouwerijen zullen de meeste lezers nooit gehoord hebben, laat staan dat ze de bieren ooit gedronken hebben. Voor velen een aansporing om deze brouwerijen te gaan bezoeken.

Uiteraard ontkomen de samenstellers niet aan een selectie van geportretteerde brouwerijen. Ongetwijfeld zullen ook persoonlijke voorkeuren een rol hebben gespeeld bij de selectie en het aantal pagina’s voor een portret. Dit is haast niet te vermijden bij de samenstelling van zo’n omvattende publicatie. De samenstellers hebben vooral middelgrote en kleine brouwerijen in beeld gebracht. Grote brouwerijen zoals bijvoorbeeld Bavaria, Heineken in Zoeterwoude en Den Bosch en de Budelse brouwerij in Budel zijn niet afgebeeld. Bepaalde brouwerijen worden ten opzichte van andere brouwerijen uitgebreid in beeld gebracht zoals bijvoorbeeld ’t IJ, Jopen brouwerij, De Prael, De Molen en De Kievit (Zundert trappist). Vergeleken met de laatstgenoemde brouwerij komt brouwerij De Koningshoeven (La Trappe) er vrij bekaaid af, terwijl deze brouwerij meer mooie afbeeldingen had kunnen opleveren van de abdij, de brouwerij en het proeflokaal. Terloops nog een opmerking, er is wel een vermelding van de bieren van de Volksabdij in Ossendrecht en geen afbeelding van de bieren van de abdij van Berne in Heeswijk.

De publicatie geeft een momentopname van een selectie van brouwerijen anno 2016. Voor velen betekent dit een eerste kennismaking. Er komen steeds meer kleine brouwerijen erbij en velen vragen zich af hoe dit geportretteerde landschap van brouwerijen er over 5 tot 10 jaar zal uitzien. Interessant om dan deze publicatie ter vergelijking te raadplgen.

Matthieu en Jolanda van den Berg: Brouwerijen (in Nederland, deel 1). Hilversum, 2016. Uitgeverij Brouwerijen.com Gebonden editie 272 pg. ISBN 9789082484700 Prijs 29,95

Noot: De Budelse Brouwerij, Bavaria en Heineken (Den Bosch) zullen in deel 2 van Brouwerijen worden besproken. Dit geldt ook voor Berne Abdijbier in Heeswijk-Dinther. Dit deel zal in het najaar van 2016 verschijnen. Voor meer informatie over de publicatie en het bestellen: www.brouwerijen.com