Boeiende portretten van grote en kleine Nederlandse brouwerijen

‘Wij maken weer bier zoals het vroeger was’, aldus de brouwers van de Sint Christoffel brouwerij in Roermond. Deze en andere kleine en grote Nederlandse brouwerijen worden op boeiende wijze geportretteerd door  Annette Wiesman. Alle grote Nederlandse brouwerijen die verenigd zijn in de belangenvereniging  ‘Nederlandse Brouwers’  komen aan bod, terwijl de schrijfster zicht beperkt tot een selectie van kleine brouwers. Dit zijn brouwerijen die de afgelopen jaren van zich hebben doen spreken zoals De Molen, Mommeriete, Emelisse, Texelse, Jopen, Sint Christoffel en niet te vergeten nieuwe veelbelovende brouwerijen als De Prael, De Beyerd, De Graaf van Heumen en De Bekeerde Suster om er een paar te noemen.

De gesprekken met de brouwers geven een levendig beeld van het brouwproces, de techniek, het bijzondere karakter van de bieren en niet te vergeten hun liefde voor bier. Je ruikt en proeft als het ware het bier als je de vele aansprekende verhalen en anekdotes leest. En je raakt op die manier onder de indruk van de smaakrijkdom van het zeer gevarieerde aanbod van Nederlandse bieren.

In deze publicatie wordt ook aandacht besteed aan het combineren van bier met gerechten in het bekende bierrestaurant Lieve in Amsterdam. Uit de proefnotities van de deelnemers wordt duidelijk dat het bepaald geen eenvoudige opgave is tot een verantwoorde keue van bier bij bepaalde gerechten te komen. De publicatie bevat ook vier smakelijke gerechten met bier van het bekende restaurant De Echoput.

De mooie foto’s van Tina Westphal vormen een extra uitnodiging om deze publicatie aan te schaffen.

Annette Wiesman en Tina Westphal: Jong bier in oude vaten. 32 eigenzinnige bierbrouwers.’s-Graveland 2010. Fontaine uitgevers. 160 pag. ISBN 9 789059 563704  Prijs: 24,95

Han Hidalgo