De recent verschenen ‘BierWijzer’ van Marco Philipsen en Rick Kempen is de opvolger van de in 2007 verschenen publicatie ‘Minder Trammelant in Bierland’. Met deze nieuwe publicatie is een grote wens van beide auteurs in vervulling gegaan. Marco en Rick trekken al heel lang met elkaar op in de Nederlandse bierwereld, als vrienden en als zakenrelaties. Tegenwoordig vervult Marco de functie van Algemeen directeur bij Mitra drankenspeciaalzaken en is Rick Kempen dé bierambassadeur bij uitstek bij Bier&Co in Amsterdam. Tevens zijn ze betrokken bij zeer veel bierevenementen en schrijven ze artikelen over bier en biercultuur in verschillende media.
In hun publicatie staat de onderstaande indeling van bieren centraal, namelijk:
-Soepel & Subtiel
-Fris & Fruitig
-Amber & Elegant
-Blond & Krachtig
-Rijk & Donker
-Intens & Uitdagend
Vooral Nederlandse en Belgische bieren, gevolgd door Duitse bieren komen we in deze indeling tegen. De beschreven bieren zijn verkrijgbaar bij Mitra drankenspeciaalzaken. De jarenlange ervaring van Marco en Rick staat garant voor gedegen beschrijvingen van de brouwerijen, duidelijk beschreven proefnotities, persoonlijke belevingen en anekdotes. Vooral hun proefnotities zullen veel liefhebbers de weg wijzen zelf te ontdekken en te genieten. In vogelvlucht een korte schets van de indelingen. Bij Soepel & Subtiel komen we bijvoorbeeld alcoholvrije en alcoholarme bieren en pilseners tegen. In de categorie Fris & Fruitig komen vooral witbieren, Weizen en fruitbieren aan bod. Pale Ales, amberkleurige bieren (Spéciale Belge) en Saison bieren zijn de meest beschreven bieren bij Amber & Elegant. Vooral de bieren van het type Zwaar blond, Tripel achtigen en India Pale Ales staan centraal in de indeling Blond & Krachtig. Deze indeling bevat in vergelijking met de andere indelingen de meeste bieren. De indeling Rijk & Donker bevat vooral de Quadrupel bieren, Licht donker en Zwaar donker. De laatste indeling is gereserveerd voor onder meer Imperial Stout bieren. In het overzicht van alle besproken bieren en brouwerijen (p. 282 e.v) vinden lezers een samenvatting.
In de publicatie ‘Minder Trammelant in Bierland’ van 2007 hadden Marco en Rick enkele voorspellingen over het Nederlandse bierlandschap gedaan. Tevreden stellen ze nu vast dat de meeste van deze voorspellingen in hoge mate zijn uitgekomen. Ook in BierWijzer wagen ze zich vanaf p. 25 aan enkele voorspellingen, zoals onder meer een afname, wellicht zelfs forse afname van het aantal brouwerijen. een verdere toeneming van de consumptie van alcoholvrij en alcoholarm bier, bier in blik zal de standaard worden maar zal in fles niet verdwijnen. De laatste voorspelling luidt: Bier. gebrouwen om ter plaatse te genieten, wordt belangrijker dan ooit. Wat dit laatste betreft zien de auteurs een groei van ‘brew pubs’ in de komende jaren. We hopen dat het niet 13 jaar hoeft te duren, gelet op hun eerste publicatie van 2007, om te kunnen vaststellen welke voorspellingen zijn uitgekomen. Ongetwijfeld zullen Marco en Rick ons tijdig op de hoogte stellen van hun ervaringen.
De publicatie bevat ook veel praktische tips voor het zelf organiseren van een bierproeverij (p. 13 e.v.). Door de onderhoudende en vlotte schrijfstijl en de vele kleurrijke afbeeldingen, deze aan te bevelen publicatie met plezier gelezen.
Marco Philipsen, Rick Kempen: BierWijzer. Zwijndrecht 2020. Uitgeverij Birdy Publishing i.s.m. Mitra drankenspeciaalzaken. 288 pag. Paperback editie ISBN Prijs: 12,99
Han Hidalgo