Bierland België

Geniet van uw tocht door bierland. Deze woorden krijgen gestalte in de beschrijving van 359 grote- en kleine brouwerijen in Brussel en de 10 provincies, gevolgd door een selectie van 365 bekende en minder bekende bieren met proefnotities. De bieren zijn gerangschikt in de voor veel bierliefhebbers bekende soorten. De abdijbieren en trappistenbieren worden afzonderlijk vermeld. Verhoudingsgewijs is er veel aandacht voor de trappistenbieren. Dit is niet geheel ten onrechte, Brouwer en bier auteur Jef van den Steen typeerde deze bieren ooit als de Rolls Royces onder de Belgische bieren. Aparte vermeldingen zijn er ook voor alcoholvrije bieren, jenever- en whisky bieren, barrel aged bieren, kruidige bieren en wilde bieren.
Na de beschrijving van de brouwerijen met hier en daar verwijzingen naar de geschiedenis, de karakteristieke kenmerken en de streek, passeren 365 bieren de revue. De auteurs benadrukken dat het om een selectie gaat. De beschrijving van veel bekende bieren waarop België zo trots op is, wordt afgewisseld met kleine brouwerijen en hun soms verrassende en bijzondere bieren. Hierdoor krijgen ook deze brouwerijen aandacht, die ze onder een groter publiek verdienen. De proefnotities zijn duidelijk en beknopt beschreven. Uitnodigend genoeg om zelf te gaan proeven en te genieten. Uit oogpunt van informatie zou een verwijzing naar de naam van de brouwerij bij de geproefde bieren op zijn plaats zijn geweest.
In de loop der jaren hebben de auteurs zeer veel kennis en ervaring opgedaan over de Belgische bierwereld. Dit komt tot uitdrukking in de publicaties over bier en biercultuur. Erik Verdonck heeft de tekst geschreven en de vele sfeervolle foto’s gemaakt. De proefnotities zijn afkomstig van Luc de Raedemaeker. Deel de kennis, ervaring en passie van beiden om het gevarieerde Belgische bierlandschap te verkennen en te waarderen.
Erik Verdonck: Bierland België. Tielt, 2020. Uitgeverij Lannoo. Gebonden editie. 303 pag. ISBN 978 94 014 7192 3 Prijs 29,99
Han Hidalgo