Bierkenner word je zo

De publicatie ‘Bierkenner word je zo’ is de vertaling van ‘La biere, c’est pas sorcier’ uit 2017 van de Franse bierauteur Guirec Aubert (www.bieremasterclass.fr). Ondersteund met talrijke illustraties verduidelijkt Aubert het brouwproces, vanaf de belangrijkste grondstoffen tot de totstandkoming van het edele gerstenat in al zijn verschijningsvormen. Begrijpelijke teksten, vooral voor beginners die zich de basis van het brouwproces en wat ermee samenhangt willen eigen maken. De publicatie begint met het verduidelijken van wat bier eigenlijk is om via hoofdstukken over het drinken van bier, bierstijlen, het proeven van bier te eindigen met een globale schets van de huidige bierwereld.

“Het is al een hele kunst een biertje visueel te bestuderen voor je het proeft”, aldus de auteur, die de factoren bespreekt die het proeven kunnen beïnvloeden (p.94). Dit doet hij ook voor de neus en de mond, waarop hij wijst op de interactie tussen beide organen. Een proefformulier maakt het mogelijk de proefnotities op overzichtelijke wijze vast te leggen. Vervolgens presenteert Aubert een vrij uitgebreide smakenkaart, waarbij de smaken naar herkomst worden gerangschikt. De smaak bitter krijgt speciale aandacht, waarna mogelijke tekortkomingen in het bier worden beschreven. De opgesomde bierstijlen variëren van (Engelse) Ales tot enkele atypische stijlen zoals bijvoorbeeld Gose en rookbier. Opvallend is dat een aparte vermelding van de categorie barley wines of quadrupels ontbreekt.

In zijn schets van de bierwereld komen België en Nederland er zeer bekaaid van af. Duvel Moortgat is zeker niet de grootste brouwerij van België, maar wel AB Inbev en Haacht. De 2 Nederlandse trappistenbrouwerijen die bieren onder de naam La Trappe en Zundert op de markt brengen blijven onvermeld. Helaas is ook geen plaats ingeruimd voor de vele voortvarende middelgrote brouwerijen in België en Nederland, die het bierlandschap extra kleur geven. In het hoofdstuk ‘Biersommelier’ geeft Aubert verschillende duidelijke voorbeelden van het combineren van bier met gerechten (p.157). Diverse gerechten met biersuggesties komen aan bod. Enkele recepten waarin bier is verwerkt worden beschreven, met een opsomming van bier als hoofdingrediënt, in marinade en saus en als smaakgever. Een wel zeer beperkte bibliografie is aan het eind van de publicatie opgenomen (p.190), waarin we vooral recente Nederlandstalige literatuur missen.

In de afgelopen jaren zijn veel Nederlandstalige publicaties over de onderwerpen die Aubert bespreekt verschenen, waaruit vooral beginners kunnen putten om hun bierkennis te vergroten. De uitgever van deze publicatie had misschien een korte verantwoording kunnen geven juist deze uit het Frans vertaalde publicatie te laten verschijnen. Afgezien van deze opmerking bieden de vele illustraties gecombineerd met de tekst houvast voor veel beginners.

Guirec Aubert: Bierkenner word je zo. Hilversum 2018. Good Cook uitgeverij. 192 pag. Gebonden editie. ISBN 9 789461 431851 Prijs 22,50

Han Hidalgo