Bierbrouwen voor dummies

AI in de inhoudsopgave geeft de auteur, Jacques Bertens, een gedetailleerd overzicht van het proces bierbrouwen. In het boek beschrijft hij het proces uitgebreid van begin tot einde. Van inkoop ingrediënten en benodigde materialen tot het openen van het eerste flesje met je zelfgebrouwen bier en het kritisch proeven ervan.

Bierbrouwen voor dummies is zeer geschikt voor aspirant hobbybrouwers, maar ook voor de meer ervaren liefhebbers valt er veel te ontdekken.

Voor hobbybrouwers met geen of weinig ervaring wordt begonnen met de uitleg van het brouwen met moutextract. Daarna het echte werk: volmout brouwen. Startend op basis van receptuur. Aan de hand van het stuk voor stuk diepgaand behandelen van de ingrediënten voor het te brouwen bier, water – mout – hop – gist, worden de mogelijkheden duidelijk voor het zelf beïnvloeden van de smaak. En zelf recepten samenstellen.

Daarna gaat de auteur wat dieper in de complexiteit van de brouwtechniek. Gistbehandeling, de werking van enzymen en voorwaarden voor het verkrijgen van helder bier met een schuimhoudende kraag passeren de revue. Zo ook het leren bierproeven en het herkennen van smaakafwijkingen.

Al met al een zeer complete, praktische en duidelijke publicatie die wij aanbevelen. Niet zo gek als je nagaat welke ervaring de auteur, Jacques Bertens, in de brouwwereld heeft. Bijna 40 jaar hobbybrouwer, actief in en oprichter van de amateurbierbrouwersvereniging “De Roerstok”, oprichter van de website hobbybrouwen.nl, prijswinnaar in landelijke bierbrouwwedstrijden en lid van het Bier Keurmeesters Gilde.

Na het lezen van dit boek, is het voor de aspirant brouwer zeker mogelijk een smakelijk bier te brouwen.

Jacques Bertens: Bierbrouwen voor dummies. Amersfoort 2018. BBNC Uitgevers. 215 pagina’s. Paperback. ISBN 9 789045 355542. Prijs 14,99.

Jaap Keldermans