Smakelijke combinaties van vis met bier

De bekende Vlaamse tv kok Jan Buytaert, die ook bekendheid geniet als voormalig eigenaar en chef-kok van het tweesteren restaurant  De Bellefleur, schotelt ons veel verrassende  combinaties van vis met bier voor.  Wat te denken van  hondshaaifilet met gekookte ham en oude kaas vergezeld van het bier Den Twaalf van de kleine brouwerij ’t Gaverhopke of een burger van schol met huisgemaakte ketchup vergezeld van Guinness Special Export Stout of gemarineerde zeebaars met granaatappel, rode sjalot en wijnazijn vergezeld van  Sezoens van brouwerij Martens?  Jan Buytaert combineert naar hartenlust bekende en minder bekende  vissoorten en schelp- en schaaldieren uit de Noordzee met zowel  blonde als bruine bieren van kleine en grote brouwerijen.  Naast de bieren van kleine brouwerijen zoals ’t   Gaverhopke en Kerkom  worden verschillende soorten bier van grote brouwerijen zoals Haacht,  Bosteels, Van Honsebrouck en Westmalle aanbevolen. De auteur motiveert vanuit zijn smaakbeleving en jarenlange ervaring de keuze voor een bepaald type bier bij een gerecht.  In een  apart kadertje worden de smaakkenmerken van de bieren beschreven.  Aan de opsomming van 38 zeer gevarieerde  en duidelijk beschreven recepten gaat een  beknopte beschrijving van de  gebruikte vissoorten vooraf.  De recepten van Jan Buytaert  zullen de smaakpapillen van velen verwennen en de schitterende foto’s van Joris Luyten zullen de eetlust extra opwekken.

Jan Buytaert  en  Marc Declerq (redactie): Bier zkt vis. Antwerpen, 2013. Uitgeverij Njam!  143 pag. ISBN 9 789059 168947. Gebonden uitgave.  Prijs: 19.99

Han Hidalgo