Bier-vrouwen weten waarom

 

‘Bier is een fantastische gespreksopener. Mensen leggen hier spontaan contact met elkaar’, aldus Daisy Claeys gastvrouw en bierpionier van ’t Brugs Beertje. In dit sfeervolle café in Brugge proefde Sofie Vanrafelghem haar eerste streekbier. Na deze ervaring en het meewerken aan de interessante publicatie ‘100x Proeven van straffe streekbieren’ heeft Sofie, die nog niet zo lang geleden bijna alleen wijn dronk, haar hart aan de Belgische streekbieren verloren. Vanuit haar hart en met passie schotelt ze ons haar boeiende verhalen en ervaringen voor in ‘Bier Vrouwen weten waarom’.

De belangrijke rol van vrouwen in de geschiedenis van het bier wordt in het eerste hoofdstuk uitgebreid besproken. Dit zeer interessante hoofdstuk wordt afgesloten met ‘De vrouw die in de oudheid al brouwde, neemt nu weer de roerstok ter hand’(p.36). Verschillende vrouwelijke brouwers worden vervolgens op een onderhoudende manier geportretteerd. Het kan niet missen dat deze serie portretten wordt geopend met biericoon Rosa Merckx (‘de zintuigen van brouwerij Liefmans’). Na dit terechte eerbetoon volgen portretten van o.a. Anne-Catherine Dilewyns (de jongste vrouwelijke brouwer van België), Anne-François Pypaert (de eerste vrouwelijke trappistenbrouwer, namelijk van Orval), Sidy Hanssens (geuzesteekster) en Hildegard van Ostaden (‘brouwen voor haar aardmannetjes, namelijk de Erthels’).

Sofie is niet alleen een groot liefhebster van de vele gevarieerde Belgische streekbieren, maar ze geniet ook volop van de smaakrijkdom van deze bieren aan tafel. Zelf kookt ze graag, combineert veel van haar smakelijke creaties met bier en geniet ook van de gerechten tijdens het bezoek aan haar vele favoriete (bier)restaurants. Sofie laat ons meegenieten van de specialiteiten en kookstijl van restaurants zoals BitterZoet, Den Dyver, ’t Hommelhof, De Heeren van Liedekercke en Grand Cabaret om er een paar te noemen. Sofie geeft enkele nuttige tips voor het combineren van bier met gerechten en voor de behandeling van het bier aan tafel.

Terloops besteedt Sofie ook aandacht aan enkele hardnekkige vooroordelen over vrouwen en bier, die hopelijk door haar inzet en van anderen uit de wereld worden geholpen. Op die manier zal het onbevangen genieten van bier een nog groter feest worden.

Deze publicatie maakt deel uit van het project ‘Vrouwen en Bier’. (www.vrouwenenbier.be). Met dit project wil Sofie meer vrouwen en mannen samen zien genieten van Belgische bieren en meer van deze bieren zien verschijnen op tafel. Met haar nieuwste publicatie heeft Sofie een brede basis gelegd dit te verwezenlijken. ‘Het beleven van de smaken en aroma’s van bier, dat is op-en-top vrouw’, lezen we op de binnenkant van de omslag van haar publicatie. Gelet op haar streven wil ik hieraan toevoegen: Mannen èn vrouwen geven samen vanuit hun smaakbeleving en respect voor elkaars invulling gestalte aan dit streven. Deze vlot geschreven, fraai geïllustreerde en overzichtelijke publicatie bevelen we van harte aan!

Sofie Vanrafelghem: Bier Vrouwen weten waarom. Leuven, 2013. Uitgeverij Van Halewyck. 239 pag. Paperback. ISBN 978 94 6131 208 2 Prijs: 19.95

Han Hidalgo