BierReis langs Duitse en andere Europese brouwerijen

Op zijn Facebook pagina doet amateur-bierbrouwer en bierliefhebber Volker R. Quante regelmatig verslag van zijn bezoek aan kleine brouwerijen in Europa. De auteur beschrijft 32 brouwerijen en biercafés, waarvan sommige ook een kleine brouwerij hebben in Duitsland. Deze locaties zijn gegroepeerd naar deelstaat en grote steden zoals Hamburg en Berlijn. Buiten Duitsland heeft Volker 36 brouwerijen en biercafés met een brouwerij bezocht, waarvan de meeste zich in Tsjechië (6) en België (5) bevinden. Het enige bezochte biercafé in Nederland is Bar Le Duc in Den Bosch met de aangrenzende kleine brouwerij Van Kollenburg. België is vertegenwoordigd met het sfeervolle biercafé A La Bécasse in Brussel, brouwerij Cantillon in Anderlecht (Brussel), biercafé Le Corbeau in Brussel, brouwerij De Halve Maan in Brugge en bier- en whiskybar La Porte Noire in Brussel.

Volker wil vooral zijn beleving met de lezers delen. Verwacht geen uitgebreide beschrijving van bijvoorbeeld de brouwapparatuur, brouwcapaciteit, het assortiment, bierstijlen of specialiteiten. De aanwezige sfeer in de locaties (‘Spass am Biergeschmack’) wordt beschreven. De adressen, openingstijden, bereikbaarheid met het openbaar vervoer, eigen vervoer, parkeermogelijkheden worden beknopt vermeld en hier en daar de mogelijkheden voor proeverijen en het volgen van een brouwcursus. Ook de faciliteiten om te eten, te overnachten en het kopen van bier worden opgesomd.

Wie de beleving van Volker wil delen vindt veel tips om een bezoek te brengen aan de geportretteerde kleine brouwerijen en biercafés. Voor meer tips is zijn Facebook pagina Volker R. Quante een aanrader.

Volker R. Quante: Bier vor Ort. Reisen in Europas Bierwelt. Münster, 2016 Oktober Verlag 228 pag. Paperback ISBN 978 3 944 369 62 4 Prijs: 16,90 .

Han Hidalgo