Bier van A tot Z

Snoepen en genieten met Ben Vinken

Van afdronk tot zythologie en daartussen de overige letters van het alfabet, beschrijft Ben Vinken met een vlotte pen zijn kennis en beleving van de zeer gevarieerde bierwereld. Om zoveel mogelijk recht te doen aan de variatie zijn bepaalde letters meerdere malen gebruikt.

Ben kan putten uit zijn jarenlange werkervaring bij onder meer diverse Belgische brouwerijen,  vele interessante door hem geleide proeverijen, zijn bezoeken aan buitenlandse brouwerijen, zijn redactionele werkzaamheden voor het door hem opgerichte tijdschrift Bierpassie Magazine en andere tijdschriften, tv series en publicaties over bier. Zijn terechte bewondering voor de Belgische speciaalbieren, het baanbrekende werk van Michael Jackson, de creativiteit van veel brouwers en het succesvol combineren van bier met gerechten en verschillende soorten kaas in het bijzonder, steekt hij niet onder stoelen of banken.

Zijn liefde voor bepaalde bieren en spijs- en biercombinaties beleeft Ben als ‘snoepjes’. Zo komen we te weten dat hij bijvoorbeeld het niet zo bekende Redor pils en Moinette van brouwerij Dupont, Gouden Carolus Classic (misschien wel het oudste, bekende speciale bier van België), Prior van Tongerlo, Westmalle Trappist Tripel, Quadrupel Oak Aged en de ‘méthode traditionelle’ bieren van Bosteels (Deus) en De Landtsheer (Malheur Brut) als ‘snoepjes’ beleeft. Aangeland bij de letter N, worden nagisting en Nederland in vogelvlucht beschreven. Wat Nederland betreft is Ben zeer te spreken over de kwaliteit van de vele biercafés, die zijn aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT). Minder te spreken is hij over de variatie van het bierlandschap, dat nog steeds gedomineerd wordt door de grote pilsbrouwers. Terloops verwijst Ben naar brouwerij De Koningshoeven (La Trappe bieren) en de Jopen brouwerij, doch ook andere brouwerijen zoals bijvoorbeeld Hertog Jan, Gulpener (nieuwe serie biobieren), De Molen, Emelisse, Texelse brouwerij streven consequent naar meer variatie en het bevorderen van de bierbeleving.

De korte bijdragen die nu gebundeld zijn in ‘Bier Van A tot Z’ zijn eerder verschenen op de culinaire website Zesta (www.zesta.be). Bij de supermarktketen Delhaize in België is een geschenkbox te koop, waarin deze publicatie, 2 degustatieglazen en vier mooie bieren zijn opgenomen. Met een kortingsbon in Bierpassie Magazine no. 55 is deze box met korting bij Delhaize verkrijgbaar.

Tot slot de aanbeveling van Ben: ‘Het boek is verre van volledig….het is de bedoeling dat je af en toe eens een stukje leest, liefst terwijl je geniet van één van de heerlijke bieren die erin worden beschreven’.

Ben Vinken: Bier van A tot Z. Roeselare 2012. Uitgever Roularta Books. 158 pag. ISBN 978 90 8679 455 3.  Prijs: 19.95

Han Hidalgo