Bier, poëtisch getapt en geschonken

‘Bier is bitter, bier is best, Bier is beter dan de rest’ (Lennaert Nijgh)

Wijn en gedistilleerde dranken hebben velen geïnspireerd tot het schrijven van gedichten, waarin de geneugten van dit geestrijke vocht worden beschreven. De recent verschenen publicatie ‘Schuim van mijn dagen, schenk me gedachten’ bevat zeer veel korte en lange gedichten over bier uit de wereldliteratuur verzameld door René Smeets. Van deze auteur verscheen eerder de publicatie ‘Met jou open ik oude nachten. De mooiste wijngedichten uit de wereldliteratuur, op dronk gebracht door René Smeets’ (2004).

‘Het is waar: bij de Achelse kluis, zijn de meisjes begeerlijk en struis. Waar de paters Trappiste het gerstenat gisten, vergisten ze sóms ook zichzelf, per abuis’ (Anoniem).

In zijn uitgebreide speurtocht is het Smeets opgevallen dat landen met een rijke biercultuur zoals België en Duitsland, in vergelijking met andere landen betrekkelijk weinig gedichten over bier hebben opgeleverd. De meeste biergedichten die de auteur heeft verzameld komen vooral uit Engeland, Ierland en Schotland, waarbij hij vooral heeft geput uit de bloemlezing ‘A Tankard Of Ale’ (1919) van Theodore Maynard. Naast biergedichten van Nederlandse schrijvers zoals Drs. P, Freek de Jonge, Lennaert Nijgh (‘Malle Babbe’), Jan Greshoff, Rutger Kopland en Willem Wilmink, zijn er ook gedichten van klassiekers als Jacob Cats, Bredero en Constantijn Huyghens. Naast de gedichten van bekende en minder bekende schrijvers uit de wereldliteratuur, heeft Smeets ook veel gedichten waarvan de bron niet bekend is, in zijn boeiende verzameling opgenomen.

‘Gezegend zij het bier, dat geeft ons meer dan al die godgeleerde faculteiten. Het scherpt de geest tot ware leer zoals nergens op de universiteiten (Robert Burns).

Naast enkele fraaie historische prenten en schilderijen en hedendaagse foto’s van Philippe Debeerst over bier, bevat de publicatie een uitgebreid bronnenregister. Een gedicht van René Smeets voor de nadorst getiteld ‘Dorstig gebed’ en een beknopt overzicht van het brouwproces geschreven door Philippe Debeerst, completeren deze aan te bevelen publicatie. Een literaire dorstlesser tot vermaak en inspirerend voor eigen poëtische vondsten.

René Smeets: Schuim van mijn dagen, schenk me gedachten. De lekkerste biergedichten uit de wereldliteratuur. Haarlem 2014. Uitgeverij In De Knipscheer, een co-uitgave met Uitgeverij P. Genaaid en gebonden. Groot formaat. 256 pag. ISBN 97890 6265 866 4. Prijs 29,50.

Han Hidalgo