Bier op het menu


‘Maak van elk glas bier een feest’

De uitzendingen van de leerzame en onderhoudende serie ‘De Biersommelier’ op de Belgische tv zender Vitaya zijn pas in boekvorm verschenen. In deze publicatie geven biersommelier en bierauteur Ben Vinken en de koks Jan Buijtaert en Carlo Didden allerlei suggesties om bepaalde soorten bier, variërend van geuze en kriek tot de zwaardere abdij- en trappistenbieren, zo goed mogelijk te combineren met gerechten. Ruim 30 verrassende, smakelijke gerechten van de koks worden ons voorgeschoteld met een duidelijke typering van het smakenpalet van het bier en  verantwoording van de keuze bij de gerechten. De recepten zijn duidelijk beschreven en verrassende gerechten zoals Gegrilde hazenrug met pastinaak en bloedworst, Buikspek gegaard in hosinsaus, Rundertartaar met haringkaviaar en Kalfsniertjes met dragon passeren de revue. Het schenken van het speciaalbier, het glas, het proeven, de volgorde van de te serveren bieren en enkele uitgangspunten voor het combineren met gerechten krijgen ruimschoots aandacht. Er is ook een apart hoofdstuk over het combineren van verschillende soorten kaas met verschillende bieren, waaronder enkele smakelijke combinaties van meesterkok Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve. De winnaars van de ‘Beer en Gastronomie Award’ van de afgelopen jaren (Den Dyver, ’t Hommelhof, De Kleine Zavel) worden in een afzonderlijk hoofdstuk geportretteerd en als inspirerend voorbeeld voor de bierkeuken voorgesteld.
‘Je kunt van elk glas bier een feest maken, als je het maar met het nodige respect behandelt en het schenkritueel juist volgt’, aldus Ben Vinken in het voorwoord. Met deze aan te bevelen publicatie in de hand krijgen bierliefhebbers en vooral restaurateurs veel waardevolle tips om van bier een feest te maken. Het feestelijke karakter wordt bevorderd door de schitterende foto’s van Joris Luyten.

Ben Vinken e.a.: Bier op het menu. Uitgeverij Lannoo. Tielt 2009. ISBN 978 90 209 8541 2
192 pag. Prijs: 24.95

Han Hidalgo