Bier met aardappel en kaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de serie De Bier en Spijs Encyclopedie verscheen vorig jaar ‘Bier en oliebollen’. De serie wordt voortgezet met de publicaties ‘Bier en Aardappel’ en ‘Bier en Kaas’. Biersommelier en kok Arvid Bergström en zijn medeauteurs Marko Teseling en Annelies van den Ende wijzen in deze nieuwe handzame publicaties lezers de weg om verschillende soorten bier met verschillende bewerkingen van aardappel en soorten kaas te combineren. Deze publicaties bevatten veel praktische tips om zelf aan de slag te gaan en vanuit de eigen smaakbeleving nieuwe combinaties te ontdekken.

Bier en aardappel

De gevarieerde bewerkingen van de aardappel bieden zeer veel mogelijkheden voor het combineren met smakelijke bieren. In vogelvlucht beschrijven de samenstellers wat aardappelen zijn, de verschillende soorten en de bereidingswijze. De combinaties zijn ingedeeld in chips, voorgerechten, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Bij de hoofdgerechten wordt speciale aandacht besteed aan de veelzijdigheid van stamppot (stoemp, op z’n Vlaams). Verrassende combinaties als Bietenstamppot met geitenkaas en Saison Dupont, Pastinaakstamppot met tijm, mosterd en Waterwolf, Taugé stamppot met sambal badjak en Kompaan Bloedbroeder passeren de revue. Het verrassende geldt ook voor het dessert van Aardappelchocotaart vergezeld van Duits & Lauret Winterstout.

Bier en kaas

Kaas is rijk aan veel smaken: zoet, zout, umami, zuur en bepaalde kazen hebben ook een licht bittere toets. Deze smaken combineren goed met het smakenpalet van veel bieren. Aan de combinaties van kaas met bier gaat een informatief gedeelte vooraf over de herkomst van kaas , het proces van het kaas maken en soorten kaas. Bij het combineren wordt wat betreft het bier aangeraden vooral te letten op het alcoholpercentage, het koolzuurgehalte, het soort bier en de basissmaak (bitter, zuur, zoet, zout en umami). Bij kaas wordt aanbevolen de aandacht te richten op de mate van vettigheid, de structuur (vast, vloeibaar), soort en type kaas en de basissmaak (bitter, zuur, zoet, zout en umami). Met behulp van deze punten hebben de samenstellers verschillende combinaties op soms ludieke wijze beschreven. Hun ontdekkingstocht start met Neufchâtel kaas en Hollands extra belegen geitenkaas met Karmeliet tripel. De tocht voert ons via Manchego kaas, Camembert en Livarot uit Normandië met Thai Thai van Oedipus, Saison Dupont en Duits & Lauret Kiem naar onder meer de Sainte-Maure de Tourraine kaas, Brie de Meaux en Blue Stilton. Bronckhorster Nightporter uitgeroepen tot het ‘Beste bier van Nederland’ in het kader van de Dutch Beer Challenge 2018 zal goed combineren met de Limburgse Herve kaas.

Beide publicaties kunnen we aanbevelen vanwege de duidelijke toelichting van het gekozen bier bij de kaas en de duidelijke recepten. Laat je als lezer vooral inspireren door de levendige beschrijvingen van Arvid en zijn medeauteurs. De serie De Bier en Spijs Encyclopedie zal worden voortgezet met de publicatie ‘Bier en Chocolade’. Voor informatie: www.kokenmetkrullen.nl en www.proefbier.nl.

Arvid Bergström, Marko Teseling: Bier en Aardappel. Den Haag, 2018 Koken met Krullen Uitgeverij Gebonden editie 125 pag. ISBN 978 90 823844 3 7

Arvid Bergström, Annelies van den Ende: Bier en Kaas. Den Haag, 2018 Koken met Krullen Uitgeverij Gebonden editie 125 pag. ISBN 978 90 823844 4 4

Prijs per publicatie 13,89. Tijdens “De Week van het Nederlandse Bier” vanaf 24 mei tot en met 3 juni, 10% korting met een speciale code op www.proefbier.nl

Han Hidalgo