Bier & Kaas, 50 speelse combinaties met Vinken en Van Tricht

Bier en kaas, 50 smakelijke combinaties

“In 2011 kozen we voor sterke, maar klassieke combinaties. Deze keer waagden we ons aan dingen die we in het eerste boek nog niet durfden. Met dit tweede boek gaan we voluit out of the box”, aldus kaasaffineur Michel van Tricht en biersommelier en bierauteur Ben Vinken in de inleiding van hun nieuwste publicatie ‘Bier & Kaas 50 speelse combinaties met Vinken en Van Tricht’. Het spelen met smaken en het experimenteren heeft geleid tot 50 bier- en kaascombinaties, een aantal dat ook voorkomt in hun eerste publicatie ‘Vinken en Van Tricht 50 bier en kaas combinaties’ uit 2011.

De auteurs nodigen de lezers uit mee te spelen met de smaken die ze in hun hoofd hebben en de vele proefsessies die in het moderne kaasatelier van Michel Van Tricht in Antwerpen volgden. Michel beschrijft de kazen op een duidelijke manier en neemt ons mee naar de streken en kaasmakers die hij in de loop der jaren heeft bezocht. Ben Vinken beschrijft de bieren beknopt en duidelijk en verschaft informatie over de herkomst, het alcoholpercentage, het uitzicht , aroma en smaak en de verpakking. Ben kan vooral putten uit zijn jarenlange ervaring met proeverijen van vooral Belgische bieren, die zeer systematisch zijn beschreven in het door hem uitgegeven tijdschrift Bier Passie Magazine. Zowel de beschrijvingen van Michel en Ben zijn levendig door hun rijke en persoonlijke ervaring en hun betrokkenheid bij de kaasmakers en de brouwerijen met hun bieren.

“Bush Prestige is zonder twijfel het beste bier van Dubuisson. De complexe hout- en bourbontonen vragen een sterk smakende kaas en deze Engelse blauwschimmel (Shropshire Blue) is een smaakbom die kracht aan elegantie koppelt…een zinderende combinatie” (p.50). Zo zijn er nog 49 kortere en langere proefnotities, die de lezer zullen aansporen met Michel en Ben mee te spelen en te experimenteren. Betrekkelijk nieuwe en daardoor nog niet zulke bekende bieren zoals bijvoorbeeld Monsieur Rock (van de vroegere brouwmeester van Orval, Jean-Marie Rockx), Rex (een blond bier uit het geboortedorp van Michel, namelijk Hingene), Surfine, Bastogne Pale Ale, Dame Jeanne, Delvaux Speciaal blond, Kasteel Hoppy, Lupulus blond en Paljas blond worden gecombineerd met zeer bijzondere en smakelijke kazen. De bieren van Vedett (Duvel Moortgat) zijn goed vertegenwoordigd met de soorten IPA (India Pale Ale), wit en blond. Het enige bier uit Nederland namelijk het trappistenbier Zundert wordt gekoppeld aan de kaas Pavé du Bethelin, de artisanale versie van de bekende Pont l’ Évêque uit Normandië, die romig en pittig van smaak is (“een lichtvoetig huwelijk van eerlijke en niet-alledaagse smaken”). De lezer maakt kennis met tal van bijzondere kazen uit voornamelijk Frankrijk en België en een beperkt aantal uit Italië, Engeland, Spanje en Zwitserland. Een aangename kennismaking met bijvoorbeeld Pavé de Tavys, Le Rond du Berry, Feuille de Dreux, Figou, Cathare, Monte Enebro om een paar kazen te noemen. De enige Nederlandse kaas is de Echte Texelse Schapenkaas, die gekoppeld wordt aan Delvaux Speciaal blond van brouwerij De Kroon uit Neerijse (“het volmondige bier walst eroverheen, een heerlijke pairing”).

Aan de 50 beschreven bier- en kaascombinaties in deze nieuwste publicatie gaat een opsomming vooraf van de 50 combinaties, die in de eerste publicatie uit 2011 voorkomen. De overzichtelijke samenvatting (p.12 -20) is een zeer te waarderen en prima service voor de lezer. Deze aan te bevelen publicatie zal velen inspireren mee te spelen met de combinaties die Michel en Ben hebben beschreven, de smaakrijkdom van de combinaties te ontdekken om vanuit de eigen smaakbeleving de ontdekkingstocht voort te zetten. De schitterende foto’s van Joris Luyten zullen ongetwijfeld bijdragen de smaakpapillen extra te strelen.

Ben Vinken en Michel Van Tricht: Bier & Kaas. 50 speelse combinaties met Vinken en Van Tricht. Uitgeverij Lannoo. Tielt, 2015. Gebonden editie. 207 pag. ISBN 978 94 014 3212 2 Prijs: 34,99

Han Hidalgo