Bier in de keuken

Recepten met bier & de lekkerste bieren bij je gerecht

Onlangs is de vertaalde en bewerkte versie verschenen van de publicatie ‘The Beer Kitchen’ van Melissa Cole. In de recensie van de Engelstalige editie (zie de rubriek ‘Publicaties 2018 van deze site) merkten we toen op: ‘Het merendeel van de bieren is afkomstig van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika en in aanzienlijk mindere mate uit België en Nederland’. In deze Nederlandstalige editie worden meer Belgische en Nederlandse bieren vermeld. Het is jammer dat bepaalde namen van deze bieren niet altijd juist zijn weergegeven. Om slechts enkele voorbeelden te geven: De Koninck Original (?) wordt als Nederlands bier bestempeld, Pauwel Kwak wordt als Bosteels Kwak vermeld. Brand Wit, bedoeld is misschien Brand Weizen, De Koninck Wild Joe is afkomstig uit België en niet Nederland, ’t Mag Witbier en niet Ti Mag , Chimay wit is Chimay Tripel, Achel Blond is afkomstig uit België en niet Nederland, Brüges Zot is Brugse Zot en Brugges Tripel is Brugge Tripel.

Los van deze opmerking kunnen we ‘Bier in de keuken’ aanbevelen, vanwege de jarenlange ervaring van Melissa Cole, haar deskundigheid, de onderhoudende schrijfstijl en de vele praktische tips voor het verwerken van bier in gerechten en haar adviezen voor de bierkeuze bij het nuttigen van gerechten.

Melissa Cole: Bier in de keuken. Recepten met bier & de lekkerste bieren bij je gerecht. Amsterdam, 2019. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv. Gebonden editie 223 pag. ISBN 9 789000 366569 Prijs 24,99

Hieronder de recensie van de Engelstalige versie uit 2018.

The Beer Kitchen

“I don’t use beer because I am obsessive about it; I use beer where it makes a dish better. If is hasn’t improved the dish then I haven’t included the recipe because, first and foremost, I really want you to make tasty food”(p.10).

Een belangrijk uitgangspunt van bierauteur en biersommelier Melissa Cole in haar pas verschenen publicatie ‘The Beer Kitchen. The art & science of cooking, & pairing, with beer’. Melissa is geen onbekende in Europa. Samen met anderen verzorgt ze bierproeverijen en bijeenkomsten over het combineren van bier met gerechten. Haar uitgebreide kennis van bier en proefervaringen komen haar goed van pas in haar adviezen voor de keuze van bier bij gerechten.

Als het om proeven gaat onderscheidt Melissa 4 smaakgebieden op de tong (p.19). Een wetenschappelijke onderbouwing voor dit onderscheid kunnen we helaas niet vinden. De kans is groot dat deze smaakgebieden bij elk mens in mindere of meerdere mate zullen voorkomen. Dit zal dan weer hun smaakbeleving en voorkeur voor bepaalde bieren beïnvloeden. Bij de meeste recepten worden meerdere bieren aanbevolen om in het gerecht te verwerken en bij het gerecht te drinken. De lezer krijgt hiermee mogelijkheden aangeboden om zelf een keuze te maken. Het merendeel van de bieren is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika en in aanzienlijk mindere mate uit België en Nederland.

Melissa geeft een duidelijke toelichting op de smaken bitter, zoet en zuur. Op grond van haar jarenlange ervaring somt Melissa enkele ‘do’s’ en ‘don’ts’ op (p.24,25). Velen die ervaring hebben met het combineren van bier met gerechten zullen haar adviezen herkennen en ondersteunen. licht de dosering, de gebruikte ingrediënten en de keuze voor de bieren duidelijk toe. De beschrijving van de bereiding zijn soms vrij uitgebreid en dit vergt nauwgezette bestudering. Dit zal zeker voor beginners niet altijd zo eenvoudig zijn. De serie start met vrij eenvoudige gerechten (‘So Simple’) en eindigt met gerechten waarin kaas de hoofdrol speelt (‘Say Cheese’). De gepresenteerde dips, sauzen en mengsels van verschillende ingrediënten met boter zijn niet alleen smakelijk maar ook gemakkelijk te bereiden. Haar Engelse wortels komen naar voren in ‘Full English’ (p. 149 e.v.) met gerechten als onder meer een zeer uitgebreid Engels ontbijt, pompoen met bloemkool en 3 soorten kaas, corned beef en varkenspastei , gebraden gans met rode kool. Het deel ‘Say Cheese’ bevat tips voor het combineren van bier met kaas en de favoriete 10 bier- en kaascombinaties van Melissa.

Melissa heeft een onderhoudende publicatie geschreven met veel praktische tips en adviezen voor het combineren van bier met gerechten. Inspirerend en leerzaam om zelf te gaan combineren.

Melissa Cole: The Beer Kitchen. The art & science of cooking, & pairing, with beer. Londen, 2018. Hardie Grant Publishing Gebonden editie 224 pag. ISBN 978 1 78488 188 7. Prijs UK 20.00 pond   USA $29,99 Nederland 22.00 Euro

Han Hidalgo