De weg naar het combineren in 11 stappen.

“Drink hierbij een romig zachte, nachtzwarte maar toch verrassend lichte Guinness. Ervaar het koele zilt van de zee tegenover dit aardse, melkzoete genot. Drink als alternatief een vergelijkbare Engelse stout”, aldus culinair journalist Puck Kerkhoven in haar toelichting bij de combinatie van oesters en Guinness. Zo’n duidelijk omschreven aanbeveling geeft zij ook bij de overige 16 recepten in haar nieuwste publicatie ‘Bier & Food’. In 11 stappen wijst Puck de weg naar het vinden van geslaagde bier- en spijscombinaties. Haar advies luidt: leer van geslaagde combinaties en benut de ruimte voor eigen creativiteit (p.26). Geslaagde combinaties die velen zullen herkennen zijn bijvoorbeeld wienerschnitzel met Weizen, zilte oesters met Guinness, gestoofd konijn met pruimen en bruin bier (dubbel) en zoete porter met chocolade.

De weg voert de lezer van ‘Licht en Fris’ (witbieren, fruitbieren, saisons en geuze), via andere soorten bier naar ‘Aards en Zoet’ (bockbieren, quadrupels, zoete porters en imperial stouts). Iedere biersoort wordt beknopt beschreven aangevuld met schenktips (glas, temperatuur). De bekendste merknamen in Nederland en België en soms ook andere landen worden genoemd. De meeste genoemde merken zijn gemakkelijke te vinden in de grote supermarkten en bierspecialiteitenzaken. Bij het toenemend aantal webshops kunnen de (nog) minder bekende merken gemakkelijk worden besteld. Een opsomming van ideale combinaties met gerechten, vormt een aanbeveling zelf te gaan combineren, te ontdekken en te vervolmaken vanuit de eigen smaakbeleving. Veel beschrijvingen zijn eerder verschenen in Puck haar periodieke artikelen over het combineren van bier met gerechten in het horecamagazine ENTREE.

Persoonlijke ervaringen van Puck verlevendigen de vlot leesbare beschrijvingen. De verwijzingen naar bijvoorbeeld goed proeven (Orval en Gouden Carolus Classic), koriander, Trappisten, brood en bier, umami (vijfde smaak), worsten van naam, Ierland en wild harvest, porter en het onderwerp bewaarbieren, zijn niet alleen onderhoudend maar erg informatief. De publicatie wordt afgerond met adressen, gerangschikt naar provincies en steden in Nederland en België (Vlaanderen), waar genoten kan worden van de smaakrijkdom van bier, al dan niet in combinatie met gerechten (p. 172 – 184) . Puck haar toppers worden met een dikke T aangeduid.

Hoewel Puck erin is geslaagd het smaakprofiel van de bieren duidelijk te omschrijven en in te delen naar de meest gangbare soorten, zijn trappistenbieren als Chimay rood en Rochefort 6 bepaald geen ambers, zoals De Koninck en Speciale Palm (p.109). Bieren als Seef en Orval vallen bepaald niet onder de categorie Saison (p.45). Wie zich richt op de hoofdlijnen van haar vlot geschreven en laagdrempelige publicatie, zal veel bruikbare tips en adviezen vinden. “Het vinden van de mooiste speciaalbieren bij de lekkerste gerechten….Ontdek al lezende en proevende de verschillende biertypes en wordt expert in het combineren met food” (p. 7), aldus Puck. Haar ontdekkingstocht kan van harte worden aanbevolen.

Puck Kerkhoven: Bier & Food. Xander Uitgeverij, Amsterdam, 2015. 197 pag. Gebonden editie. ISBN 9789401 60417 (NUR 440). Prijs 19.95.

Han Hidalgo