Bier en oliebollen 27 smaakvolle combinaties

Bier en oliebollen hebben veel gemeen. De basisingrediënten van bier en oliebollen zijn bijna hetzelfde, namelijk water, granen en gist. Verreweg de meeste oliebollen die in Nederland worden gegeten bevatten naast deze ingrediënten, rozijnen, krenten, sukade, kaneel, appel en poedersuiker. Biersommelier en kok Arvid Bergström wijst lezers op een informatieve en onderhoudende wijze de weg naar andere, zeer gevarieerde oliebollen. Vanuit zijn kennis, ervaring en liefde voor bier, beveelt hij verschillende soorten bier bij de gepresenteerde oliebollen aan. Ga samen met Arvid op weg, laat u inspireren en ontdek vanuit uw smaakbeleving nieuwe combinaties om vooral te genieten.

Oliebollen bestaan in verschillende soorten en maten. In Nederland kennen we naast de traditionele oliebol ook churros, berlinerbollen en donuts. Arvid attendeert ons ook op andere oliebollen als youtiao, een gezouten oliebol uit China en vetkoek uit Zuid-Afrika. Bij de keuze van bier bij een oliebol adviseert Arvid om goed te letten op de intensitiet van het bier en de ingrediënten van een oliebol, de basissmaken en de nuances in de smaken (p.23). Voorzichtigheid is geboden om bieren die veel hopbitterheid bevatten te gebruiken in het beslag voor oliebollen. Om dit te voorkomen adviseert Arvid bieren als pilsener, bockbier en donkere, niet te zware bieren als dubbel te gebruiken. Voor een meer uitgebreide toelichting op de keuze van bieren, verwijst hij naar zijn publicatie ‘Bier aan tafel’ (2017).

Drie basisrecepten voor oliebollen, tips voor het rijzen, soorten olie en het frituren, worden gevolgd door 27 oliebollen. Deze oliebollen variëren van de traditionele oliebol tot oliebollen met bijvoorbeeld varkensgehakt gecombineerd met garnalen, Galia meloen met rauwe ham tot versies met jalapeños (hete pepers) met Cheddar kaas, oliebollen met blauwe bessen en munt en pompoen en vijfkruidenpoeder. Voor elk wat wils, van zoet tot pikant. Bij de oliebollen worden 17 bieren uit Nederland, 8 bieren uit België en 2 bieren uit Duitsland aanbevolen. Arvid geeft een duidelijke motivering voor de keuze van het bier bij de oliebol, waarbij hij rekening heeft gehouden met de intensiteit van het bier en de gebruikte ingrediënten in de oliebol.

‘Bier en oliebollen’ is een handzame wegwijzer met duidelijke recepten en een duidelijke toelichting op de bierkeuze. Deze aan te bevelen publicatie nodigt ook uit oliebollen het gehele jaar door te bereiden en ervan te genieten in combinatie met een smakelijk bier.

Arvid C. Bergström: Bier en oliebollen. Den Haag 2017 Uitgeverij Koken met krullen 125 pag. ISBN 978 90 823844 2 0 Prijs 13,89

Han Hidalgo