Ben Vinken, Geen Klein Bier


Ben Vinken, 40 jaar bierpassie.

‘Ik kijk nog altijd naar een nieuw bier uit als een kind. Ik ontvang het, zet het rechtop in mijn ijskast en wacht tot de volgende dag om het dan rond de middag, als de smaakpapillen het scherpst staan, te degusteren en te beschrijven’, aldus bierauteur, biersommelier en uitgever Ben Vinken in zijn nieuwste publicatie. Van nabij hebben we regelmatig meegemaakt hoe Ben kan genieten en met passie en overtuiging zijn ervaringen met anderen deelt.
Ben begon zijn loopbaan in bier in 1979 als bedrijfsjurist bij brouwerij Lamot in Mechelen. Via deze veelbelovende start zette hij zijn loopbaan voort bij brouwerij Palm en Interbrew om te vervolgen met het uitgeven van het tijdschrift Bierpassie Magazine. Alle uitgegeven nummers (88) zijn met de omslagen vermeld en bieden de lezer een beknopt overzicht van variatie in thema’s en artikelen.
Zeer belangrijk voor Ben zijn de contacten en inspiratie van ‘beerhunter’ Michael Jackson. ‘Vanaf de eerste dag dat hij in mijn leven kwam, in juni 1984, tot de laatste dag dat ik hem in leven zag, in jun i 2007, heeft deze man een onuitwisbare indruk op me gemaakt’ (p.74). Samen met Michael Jackson heeft Ben de rijkdom van Belgische bieren ontdekt, beleefd en op systematische wijze in kaart gebracht. Van Michael Jackson leerden zeer velen de prachtige bieren beschrijven als waren het de beroemdste wijnen. Michael Jackson leeft voort in de jaarlijkse toekenning van de ‘Michael Jackson Award’ voor bijzondere verdiensten voor het Belgische bier.
Ben heeft in België ook een belangrijke rol gespeeld om allerlei soorten bier met gerechten te combineren (foodpairing). Veel bekende en minder bekende koks publiceerden hun favoriete combinaties in Bierpassie Magazine. Hun signatuur gerechten en tips inspireren nog steeds veel liefhebbers. Ben zijn samenwerking met vader en zoon Van Tricht hebben geleid tot waardevolle publicaties over het combineren van kaas en bier.
De Trappistenbieren nemen een liefdevol en warm plekje in de smaakbeleving van Ben in. ‘Ik houd van hun mythische karakter, de sacraliteit waarmee ze omgeven zijn, de hoogste kwaliteitsnormen die de broeders hanteren…'(p.150). In gedachten zien we Ben genieten van een overheerlijke Rochefort 8 en Westmalle Trappist Tripel…. Niet alleen België staat in de belevingswereld van Ben centraal. In zijn onderhoudende beschrijvingen in de ‘Bierpassie Route’, beschrijft hij ook zijn ervaringen met bier in het buitenland.
Lees de ervaringen van ruim 40 jaar in bier en laat je door Ben zijn verhalen inspireren te ontdekken, beleven en genieten.

Ben Vinken: Geen klein bier. Het verhaal van 40 jaar bierpassie. Antwerpen, 2020. Ben Vinken & Associates bv Paperback editie 159 pag. ISBN 978 9 464075 72 4 Prijs 14,95 Webshop Bierpassie Magazine www.beerpassion.com

Han Hidalgo