Belgische Klassiekers

‘Belangrijk om hierbij te noteren is dat bier & foodpairing geen exacte wetenschap is. Immers spelen niet alleen persoonlijke smaak, kennis en ervaring een cruciale rol, er bestaat ook geen enkel bier dat als het ware is voorbestemd om slechts bij één bepaald gerecht te passen. En vice versa’. (p.10).

‘Alles wat je als kok klaarmaakt, is afgeleid van gerechten uit grootmoeders keuken. Wie ze niet kent, is reddeloos verloren. Je kunt eenvoudigweg niet om deze geijkte smaakcombinaties heen’(p.11).

Twee citaten uit de pas verschenen publicatie ‘Belgische Klassiekers’, die bij de keuze van de vele smakelijke gerechten en bieren als leidraad hebben gediend. Deze leidraad krijgt een persoonlijke toets van de auteurs en kok Alex Verhoeven in het bijzonder. Zij kunnen buigen op gedegen kennis en jarenlange ervaring met het combineren van bier met gerechten. De auteurs schotelen ons 8 menu’s met steeds vier gerechten voor. Als voorbeeld geven we Menu 1 weer. Saison Dupont vergezelt paté en Ardeense salami. Orval begeleidt kaaskroketjes (‘stevige kost, die je alleen met een karaktervol bier kunt counteren. Orval is het buitenbeentje van de trappisten en een unicum in de bierwereld’). Paling in ‘t groen wordt vergezeld van Duvel (‘Duvel blijft een rots in de branding en aan tafel…om nooit meer een wit wijntje bij paling in ’t groen te bestellen’). Rochefort 10 vergezelt Dame Blanche (Pure verwennerij. Rochefort 10 wordt niet voor niets beschouwd als één van de beste bieren ter wereld. Daar hoort een dessert bij waar je alleen maar gelukkig van kunt worden’). De smaak van de bieren wordt duidelijk en beknopt beschreven, met een verwijzing naar de brouwerij en brouwers en hier en daar enkele anekdotes en wetenswaardigheden. Sommigen zouden dit menu best ‘zwaar op de maag’ vinden, maar in kleine porties geserveerd en het bier in proefglazen van bijvoorbeeld 15 cl, zal dit voor velen best wel meevallen. En wat let u als lezer om wat ruime pauze’s tussen de gerechten in te lassen om nog eens extra van deze bieren in liefst goed gezelschap te genieten….

Na Menu 1 volgen nog 7 aan te bevelen menu’s, waarin klassiekers uit de onvolprezen Belgische keuken en toppers onder de Belgische bieren de revue passeren. Bijvoorbeeld Brusselse wafels met Pauwel Kwak, Steak Bearnaise met Gouden Carolus Classic, Tomaat garnaal met Rodenbach, Konijn met pruimen met Liefmans Goudenband, Asperges op z’n Vlaams en Hopus en ander smakelijke combinaties. Volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan en vervolgens te genieten en bedenk dat er meerdere bieren in aanmerking zullen komen om te combineren, zoals de auteurs in de inleiding naar voren brengen.

De lezers van Bierpassie Magazine hebben in verschillende afleveringen van dit tijdschrift al voorproefjes van de gerechten kunnen beleven. De duidelijk beschreven recepten zijn van kok Alex Verhoeven van restaurant Fleur de Sel in Kasterlee. In 2017 won Alex de ‘Cornet Beer & Gastronomy Award’ van Beerpassie Magazine. Inmiddels heeft hij het restaurant van de hand gedaan en is op weg naar een nieuwe gastronomische uitdaging. Biersommelier en bierauteur Ben Vinken zorgt bij elk bier voor de proefnotitie en het portret van de brouwer. Medeauteur culinair journalist Wim Swinnen is verantwoordelijk voor de bierkeuze bij het gerecht. Hij heeft zich al jaren in het onderwerp bier en gastronomie verdiept. Kortom veel kennis en praktijkervaring zijn in deze aan te bevelen publicatie bijeengebracht. De schitterende foto’s zijn van top culinair fotograaf Joris Luyten. Jammer dat in de foto’s een kader is geplaatst, waarvan de toegevoegde waarde mij is ontgaan.

Ben Vinken, Alex Verhoeven, Wim Swinnen: Belgische Klassiekers. 32 Bier- en Foodpairings. Antwerpen, 2018. Uitgeverij Media Marketing Communications NV. Gebonden editie. 223 pag. ISBN 9 789053 730003 Prijs 29,95

Han Hidalgo