Beer In The Netherlands

Engelstalige publicatie over bier in Nederland

Het kon niet uitblijven, namelijk de verschijning van een Engelstalige publicatie over het Nederlandse bierlandschap. Nederland telt inmiddels naast 8 grote brouwerijen ongeveer 190 kleine brouwerijen. De Engelse schrijver en bierliefhebber Tim Skelton , die 25 jaar in Nederland woont, heeft de afgelopen jaren veel brouwerijen en biercafés bezocht en zich verdiept in de geschiedenis van het bier en de recente, stormachtige ontwikkeling van vooral de kleine (ambachtelijke) brouwerijen. Zijn speurtocht heeft geleid tot ‘Beer In The Netherlands’.

Skelton besteedt in de begin hoofdstukken aandacht aan de Nederlandse biergeschiedenis en de doorbraak en groei van kleine brouwerijen. Tevens wordt een opsomming gegeven van de verschillende soorten bier die in Nederland verkrijgbaar zijn en de meest gegeten hapjes en snacks in biercafés. Zijn praktische tips omtrent het bezoek aan cafés en de omgangsvormen kunnen verrassingen tegengaan, zodat bezoekers zo goed mogelijk kunnen genieten van hun bier.

De kern van deze vlot geschreven publicatie wordt gevormd door een alfabetisch overzicht van brouwerijen die zelf brouwen en brouwerijen, die hun bieren bij andere brouwerijen laten brouwen. Dit overzicht bevat een beknopte vermelding van het bierassortiment, het adres en de eventuele website. De biercafés en bierwinkels worden per provincie beschreven en uiteraard komen de meeste cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT) aan bod. Naast de meest verkrijgbare Nederlandse bieren somt de auteur ook de vele bieren van Belgische brouwerijen op, die in cafés en bierwinkels verkrijgbaar zijn. Een overzicht van de bekendste bierfestivals in Nederland sluit deze informatieve publicatie af.

Het combineren van bier met gerechten in vooral biercafés en restaurants is duidelijk in de lift. Aan dit onderwerp is nu geen aandacht besteed. Wellicht in een vervolg editie en update van deze aan te bevelen publicatie. Voor veel buitenlandse bezoekers is ‘Beer In The Netherlands’ een handzame wegwijzer om het Nederlandse bierlandschap te ontdekken en te leren waarderen.

Tim Skelton: Beer In The Netherlands. St. Albans, 2014. The Homewood Press Limited. 224 pag. Paperback. ISBN 9 780957 278714. Prijs 20.– Euro (Verzending via www.biermagazine.nl).

Han Hidalgo